BIST 10.083
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.442,71
HABER /  EKONOMİ

Türk şirketlerinin Afganistan başarısı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afganistan'da faaliyet gösteren Türk şirketleri hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir Türk şirketinin Afganistan'da bin kilometrekare alanda altın aranmasıyla ilgili 4 ihaleyi 70 firmayı geride bırakarak kazandığını belirterek, TPAO'nun da bu ülkeye ilk etapta 100 milyon dolardan fazla yatırım yapacağını bildirdi.

Afganistan'ı ziyaret eden ilk Türk enerji bakanı olan Bakan Yıldız, Afganistan programı kapsamında Devlet Başkanı Hamid Karzai tarafından kabul edildi. Karzai'nin Türk yatırımlarını desteklediklerini ifade ettiği kabulde, petrol, doğalgaz ve maden aramaları ile elektrik üretimi alanında yapılacak yatırımlar ele alındı.

Ziyaretine ilişkin haber ajanslarına açıklamalarda bulunan Bakan Yıldız, Afganistan'da uzun vadeye yayılmış büyük iş potansiyeli gördüklerini söyledi. 

Afganistan programı kapsamında ilk olarak enerji, maden ve maliye bakanlarının da aralarında olduğu 8 bakanla görüştüğünü belirten Yıldız, program kapsamında son görüşmesini Devlet Başkanı Karzai ile yaptığını kaydetti.

Türkiye ile arasında derin bağlar olan kardeş Afganistan ile yapılacak çok fazla iş potansiyeli olduğuna inandıklarını dile getiren Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

''Afganistan'ın tabii kaynakları ve yeraltı zenginliklerini kamu ve özel sektör olarak birlikte değerlendireceğiz. TPAO, Mezar-ı Şerif ve Sandıklı sahalarında yapılan petrol arama ve üretim ihalesini ortaklarıyla birlikte kazanmıştı. Bu sahalara yapılacak 150 milyon dolarlık yatırımın 3'te 1'ini TPAO yapacak. TPAO ayrıca, yatırım maliyeti 60 milyon dolar olan 4 kuyunun sondaj ihalesine teklif götürdü. Toplam maliyeti 10 milyon dolar olan 8 doğalgaz kuyusunun rehabilitasyonlarını da yapmaya başladı. Yani, TPAO, ilk etapta 100 milyon dolardan fazla yatırım yapacak.''

Afganistan'da MTA'ya da görev düşecek

Türk şirketlerinin de Afganistan'daki yatırımlarla ilgilendiğini, bir Türk şirketinin bin kilometrekare alanda altının da olduğu kıymetli metalik madenlerin aranmasıyla ilgili 4 ihaleyi 70 firmayı geride bırakarak kazandığını bildiren Yıldız, şöyle devam etti:

''Bunun yanında, kamu kurumu olan MTA'nın da Afganistan'ın zengin maden kaynaklarını değerlendirme noktasında yapacak işleri olacak. Ayrıca, Afganistan'ın zengin su potansiyelini elektrik üretimine çevirmeyle ilgili fırsatları da konuştuk. Afganistan'da elektrik üretim sektörüne toplam 23 bin MW'lık yatırım yapılma potansiyeli var. Bu 30 milyar dolarlık bir yatırım demek. Afganistan'da görüştüğümüz meslektaşlarımız, bu potansiyelin mümkün olduğunca Türk şirketlerince değerlendirilmesini istediklerini söyledi. Biz de Türkiye'de bunları yatırımcılarla konuşup ilgi duyanları buraya davet edeceğiz.''

Türk-Afgan işadamları toplantısı yaz aylarında

Bakan Yıldız, Afganistan'ın normalleşmesinin Türkiye açısından da son derece önemli olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

''Bizim için Afgan halkı trilyonlarca dolardan daha mühim. Afganistan'ın kaynaklarını beraberce çıkaralım. Bizim teknolojimiz ile Afganistan teknolojisini buluşturalım. Hükümetlerimiz karşılıklı olarak yatırımları destekliyor. Yapılacak çok iş var. Afganistan'ın yeraltı zenginlikleri çıkarıldığı sürece istikrar gelecek.''

Yıldız, yaz aylarında Türk-Afgan işadamları toplantısını da İstanbul'da yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.