BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Türk malı taksi Hollywood 'un gözdesi!

Türk Malı taksi şimdiden Hollywood'un gözdesi oldu. Bakın üstelik hangi ünlü yıldız film çekimleri için bu taksiyi tercih edenlerden?

Abone ol

New York ihalesinde Geleceğin Taksisi'yle finale kalan Karsan, şimdiden Hollywood'un gözdesi oldu.

Aksiyon ve bilimkurgu filmlerinin vazgeçilmez yıldızı Bruce Willis, son filmi için Karsan'ın geliştirdiği Türk malı taksiyi istedi. Karsan Murahhaz Azası Jan Nahum, Taxi and Limousine Commision'ın tepkisinden çekindikleri için Bruce Willis'in isteğini geri çevirdiklerini söyledi. Nahum, "Çekimler Mart 2011'de başlıyor. Hikaye 2040 yılında geçiyormuş. Bruce Willis çok ısrar etti. Bizim taksinin filmin konseptine çok uygun olduğunu söyledi. Ancak ihale süreci içinde Karsan V1'in Hollywood'da görünmesini istemedik" dedi.

3 MİLYAR DOLAR

Karsan, ABD'de ilk kez sergilendiği taksi projesiyle New York'la yetinmeyecek. Nahum, "Eğer New York'ta ihaleyi kazanırsak diğer büyük dünya şehirlerinin de taksileri de Türkiye'den gider. 40 büyük metropolde 600 bin taksi var. Taksiler 4 yılda bir yenileniyor. New York ihalesi 150 milyon dolarlık bir iş. Ancak yılda 100 bin taksinin önünü açar. Diğer metropollerle iş hacmi 3 milyar dolara çıkar" dedi. Nahum, şunları söyledi:

TÜRKİYE'NİN TANITIMI
"Markalaşmanın yolu, herhangi bir araç yapmak değil bir ihtiyacı tespit edip bir ürün konsepti yaratmaktan geçiyor. Karsan V1 ile bunu amaçladık. Dünyanın en kalabalık metropollerinden biri olan New York'ta açılan ihaleye girdik. Bu girişimimiz ile hem Karsan hem de Türkiye ile ilgili yurtdışında büyük bir farkındalık sağlamış olduk. Sadece finalist olarak sağlanmış olan bu tanıtım, ihaleyi kazanmamız durumunda oluşacak olan kamuoyunun boyutu hakkında bize ipucu vermekte. New York'ta hergün taksiye binen 700 bin kişi ve 10 yıl boyunca New York'un konu olduğu her filmde kaçınılmaz olarak yer alacak V1 sayesinde bu ürünün ve Türk otomotivin markalaşması kaçınılmaz olacak. Buradan da özlemini duyduğumuz ve Başbakan'ında istediği Türk markasının doğması kesinlik kazanacak."

'Baba değiliz küçüğüz ama buradayız'
İnan Kıraç, Geleceğin Taksisi projesiyle bir Türk otomobil markası yaratmayı başardıklarını New York ihalesi olmadığı takdirde de yine bu işe devam edeceklerini söyledi. Kıraç, Başbakan Erdoğan'ın TÜSİAD toplantısında sarfettiği 'İşte babalar burada. Artık Türk oto markası yaratalım' sözüne atfen ise "Ben baba değilim. Babalar öbür tarafta, biz küçüğüz. Ama Karsan olarak buradayız ve hevesliyiz" diye konuştu.

Rambolara da Türk malı taksi
Nahum, geleceğin taksisine engelliler derneği ve Amerikan gazilerinin de büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Engelliler derneğinin 5 bin adet ön sipariş verdiğini, Amerikan gazileri derneğinin de kendilerini Washington'a davet ettiklerini söyleyen Nahum, şunları anlattı: "Dünyada bir ilke imza atarak projede engellileri de düşündük. Onların araca rahat binip inebilmeleri için rampa sistemi tasarladık. Taksi diye yola çıktık. Ama getirdiğimiz çözümler, gazilerin ve engellilerin de ilgisini çekti. Engelliler derneğinden 5 bin ön sipariş aldık. Gazilerin ise 15 bin üyesi var."

Suna Kıraç'ın etkisi büyük
Karsan'ın New York ihalesi için tasarladığı taksinin en önemli özelliği engellileri de düşünmüş olması. Karsan'ın projesinin arkasında ise İnan Kıraç'ın yaşadığı tecrübenin yattığı ortaya çıktı. Kıraç, ALS hastalığına yakalanan merhum Vehbi Koç'un kızı, eşi Suna Kıraç için tekerlekli sandalyesiyle binebileceği araç bulamadığından yakındı. Kıraç, "Geleceğin Taksisi'ni tasarlayan bu takım Suna Hanım faktörünü biliyor" dedi.