BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Türk lokumunu Rumlar çaldı

Rumlar lokumu elimizden kaptı. AB'ye tescil yapıldı. Artık onlardan izin almak gerekecek(miş).

Abone ol Baklavayı ''Rum tatlısı'' olarak AB'ye sunan Kıbrıs Rum yönetimi, şimdi de tüm dünyanın ''Türk lokumu-Turkish delight'' olarak bildiği lokumu ''Kıbrıs lokumu'' adıyla tescil ettirdi.

Rum Tarım Bakanlığı, AB ülkelerinde onayları dışında "lokum" adı altında üretim yapılamayacağını açıkladı. Buna göre, lokum üretimi için Rumların izni gerekecek.

Rum Tarım Bakanı Fotis Fotiu, lokumun isim tescilinin yapılması için aylar önce başvuruda bulunduklarını ve itiraz süresinin 21 Ekim'de sona erdiğini belirterek, "Bundan böyle AB toprakları içinde lokum Kıbrıs lokumu olarak bilinecek. 'Turkish delight' yerine 'Cyprus delight' olarak anılacak" dedi.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Takis Fotiu da, "AB içindeki ürünlere artık coğrafi standartlar getiriliyor. Lokumun isim tescil hakkını almamız sayesinde satışlarımızda büyük bir patlama yaşanacak" diye konuştu.

"AB ülkelerinde lokum adı altında ister Latin, ister Yunan alfabesi üretim yapılıp satılamayacak" diyen Fotiu, "Kıbrıs lokumu ismini kullanabilmek için Rum Tarım Bakanlığı'ndan üretim yeterlilik izni almaları gerekecek. İtiraz süresi geçtiği için artık rahatlıkla lokum bizim diyebiliriz. Tescili önünde engel kalmadı" ifadesini kullandı.

Rum yönetimi 2 yıl önce Avrupa Günü dolayısıyla hazırlanan üye ülkelerin milli tatlıları kitabında baklavayı Rum milli tatlısı olarak tanıtmıştı.