BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,94
ALTIN 2.439,92
HABER /  DÜNYA

Türk kökenli milletvekili üzdü

İsveç'te kabul edilen tasarının geçmesinde bir Türk milletvekilinin de imzası var. İşte o vekil kendini bu sözler savundu.

Abone ol

İsveç Parlamentosu, 1915'te Ermeniler'e karşı soykırım yapıldığını iddia eden tasarıyı 130'a karşı 131 oyla kabul etti.

3 parti arasında imzalanan protokol gereği, Çevre Partisi'nin Türk kökenli Milletvekili Mehmet Kaplan dahi 'hayır' oyu kullanmadı; çekimser kaldı.

KAPLAN: ACI VERİCİ

NTV Temsilcisi Osman İkiz'in 'hayır' oyu veremedi dediği Çevre Partisi Milletvekili Mehmet Kaplan, NTV'deki Canlı Gaste programına telefonla bağlandı.

"Acımız büyük ve üzgünüz. İsveç ile Türkiye gibi son dönemlerde müttefik olan iki ülkenin bu duruma gelmesi acı verici" diye Kaplan, "Bu uzun nefesli bir mücadeleydi. Hristiyan Demokrat milletvekilleri fire verdi. İki sene önce büyük çoğunlukla reddedilen öneri, bir oy farkla bizim bloğun grup kararı da önemli faktör oldu, kabul gördü.

Sosyal Demokratların kongresinde alınan karar bağlayıcıydı. Sol ile bizim partinin aldığı karar ile iktidardan 4 milletvekilinin detek vermesi, sonucun böyle olmasına neden oldu" dedi.

"Ben seçimler öncesi kendi durumumu gözönünde bulundurmadım. Adaletli bir mesele değil çünkü. Doğru duruş sergilemek gerekiyordu" diyen Kaplan, "Ben partidekiler gibi hesap yapsaydım konuşmazdım. Bu muhalefet tarafından hoş karşılanmadı. 'İttifaktayız. Herkes oyunu da sözünü de doğru kullanacak' dendi. Ama ben hesap yapmadım ve inandığımı söyledim" şeklinde konuştu.

"TÜRKLER YAPTI DENİYOR"

Kaplan, bu aşamadan sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin seyrinin nasıl olacağı konusunda da, "Bundan sonra daha çok Türkiye'nin nasıl hareket edeceği önemli. İsveç dış politikada Türkiye kadar etkin değil.

Bir şey daha var. Almanya'yla ilgili 'soykırımı Naziler yaptı' denirken, burada 'Türkler yaptı' deniyor. Kökene giden bir şey bu. İnsanları üzecek ve rencide edecek bir durum.

Her şeye rağmen aradan biraz zaman geçmeli. Daha sonra tekrar değerlendirmek gerekiyor. Bu konuda, gerekli mercilerle de görüşüyorum" ifadelerini kullandı.