BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Türk işi başkanlık sistemini kabul etmeyiz

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Türk işi başkanlık sistemi bizim kabul edebileceğimiz bir sistem değil” dedi. <br/>Baluken, cezaevleri...

Abone ol

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Türk işi başkanlık sistemi bizim kabul edebileceğimiz bir sistem değil” dedi.
Baluken, cezaevlerinde hasta olan tutuklu ve hükümlülerin durumların ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. “Dışarıda çözüm sürecinden bahsederken, içeride ise maalesef ölüm süreçleri devam ediyor” diyen Baluken, bu ihlallerin devam etmesi durumunda açlık grevi riski ile karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti. Cezaevlerinde 130’u ağır olmak üzer 400’ün üzerinde hükümlü ve tutuklu bulunduğunu belirten Baluken, “Yol yakınken Adalet Bakanlığı’nın cezaevlerindeki sorunlar, işkence, hak ihlalleri konusunda duyarlı olmaya, sorumlular hakkında işlem yapmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Sınır dışına çekilen PKK’nın silahlarının hepsini götürmediği olası bir olumsuzlukta tekrar dönecekleri yönündeki iddiaların sorulması üzerine Baluken, KCK’nın üst düzey yöneticilerinin basına da yansıyan, artık silahın gündemlerinde olmadığı, demokratik siyasi sürecin devam edeceğine yönelik açıklamalarının olduğunu söyledi. Geri çekilmenin büyük bir disiplin içinde yapıldığını kaydeden Baluken, kamuoyunun sürecin ikinci aşaması olan, demokratik yasal düzenlemeleri içeren anayasal ve yasal düzenlemeleri beklediklerini ifade etti. Baluken, “Silahların devreye girip girmemsi ile gündem artık tüketilmiş bir gündemdir. Halkımızın gündeminde olmayan bir konudur” dedi.
Baluken, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda bir sonuç alınamaması durumunda tavırlarını ne olacağına ilişkin soruya, BDP olarak komisyon çalışmalarını sürdürürken görüş belirtmenin etik olmadığını düşündüklerini söyledi. Yeni anayasa yapılması konusunda sıkıntıların olduğunu kamuoyuna da yansıdığını belirten Baluken, komisyonun dağılması durumunda nasıl bir yol izleyecekleri partini ilgili kurulları tarafından değerlendirildikten sonra bir karar verileceğini söyledi.
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın başkanlık sistemine karşı oldukları yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Baluken, AK Parti’nin önerdiği Türk işi başkanlık sistemine karşı olduklarını söyledi. Baluken, “Böyle bir sistem bizim açımızdan kabul edilebilir değil” dedi. Baluken, demokratik özerklik sistemini önerdiklerini, bunun da başkanlık sistemine benzediğini belirterek, yönetimin en tepeden yerele kadar yayılması gerektiğini ifade etti.
(İHA)