BIST 10.015
DOLAR 32,39
EURO 34,89
ALTIN 2.399,23
HABER /  GÜNCEL

Türk işadamlarına 300 milyar dolarlık çağrı

Bir dizi ziyaret için Endonezya'da bulunan Abdullah Gül'in temasları Türk işadamlarına yeni iş kapıları açtı.

Abone ol

Bir dizi ziyaret için Endonezya'da bulunan Abdullah Gül'in temasları Türk işadamlarına yeni iş kapıları açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk ve Endonezyalı iş adamlarını karşılıklı yatırım yapmaya davet etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile birlikte Türkiye-Endonezya iş forumuna katıldı. Gül, Yudhoyono ile birlikte Cumhurbaşkanı düzeyinde uzun yıllar sonra, bir yıl içinde karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını anımsatarak, iş adamlarıyla bir araya gelmelerinin ekonomik ilişkilerdeki siyasi iradeyi ortaya koyduğunu belirtti.

Endonezya'nın güçlü bir ekonomi ve demokrasi sayesinde büyük değişim göstermesinden dolayı Yudhoyono'yu kutlayan Gül, "250 milyon nüfusa sahip olmak, çok farklı nüfus çeşitliliği içinde demokrasiyi ve istikrarı gerçekleştirmek kolay bir şey değil. İstikrar ve hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda ekonomik kalkınmanın süratli bir şekilde bunu takip edeceği bir gerçek" dedi.

Türkiye'nin de bölgesinde önemli bir ülke olduğunu, köklü tarih ve kültüre sahip olduğunu dile getiren Gül, çok partili rejime geçildiğinden bu yana ülkenin kalkınma içinde olduğunu söyledi. Gül, Türkiye'nin 1996 yılı ndan beri Gümrük Birliği üyesi olduğunu da anımsatarak, "Avrupa Birliği ülkeleriyle serbest ticaretimiz var. Engeli olmayan, herkesin istediğini birbirine satabildiği, rekabet içinde ticaretimiz var. Bu rekabet şartları Türk sanayisinin daha verimli, daha az maliyetli ve daha kaliteli olmasında en büyük gücü oldu" diye konuştu.
Türkiye'nin son yıllardaki köklü reformlar sayesinde büyük gelişim gösterdiğinin altını çizen Gül, yüzde 8.9'luk büyüme oranıyla OECD ülkeleri arasında ilk sırayı aldığını kaydetti.

"İŞBİRLİĞİ GÜÇLÜ OLMALI"

İki ülke arasındaki iyi ilişkilerin ekonomi alanında kendini göstermediğine dikkati çeken Gül, "700 milyar doların üzerinde GSMH'si, 250 milyon nüfusu, yer altında çok zengin doğal kaynakları olan Endonezya ile Türkiye gibi Avrupa ile Asya'yı bağlayan büyük başarılar elde etmiş ülke aras ındaki işbirliğinin güçlü olması gerekir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül, harcama paritesine göre toplam GSMH'si 2 trilyon dolar civarında olan iki ülke arasındaki 1.7 milyar dolarlık ticaret hacminin kabul edilemeyeceğini vurguladı.


Yatırımların ekonomik işbirliğinin başka bir kolu olduğunu belirten Gül, Türk iş adamlarını Endonezya'da, Endonezyalı iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaya çağırdı. Türkiye'nin Endonezya'da 70 milyon dolar, Endonezya'nın Türkiye'de 600 bin dolar yatırımı bulunduğuna işaret eden Gül, "Buradaki rakamları söyleyip söylememekte tereddüt ediyorum; çünkü yok denecek kadar az" dedi. Gül, Türk iş adamlarının dünyanın her yerinde milyar dolarlık yat ırımları olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'ye yatırımın Avrupa'ya yatırım yapmak anlamına geldiğini ifade ederek, "3 saat içinde İstanbul'dan o kadar büyük nüfusa ulaşıyorsunuz ki Pasifik ve Amerika kıtasını dışarıda tuttuğumuzda dünyanın bütün başkentlerine 3 saat içinde gidebiliyorsunuz. Türkiye tüm bu avantajları sunuyor. Onun için birbirimizi keşfetmek zorundayız" diye konuştu.

2025'E KADAR 300 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono da geçen yıl İstanbul'da bu yıl Cakarta'da yapılan iş forumuyla ekonomik ilişkilerde başarılı bir ivme yakalandığını; ancak daha alınacak çok mesafe olduğunu söyledi.

İkili ilişkilerde yeni bir dönemin başlayacağını dile getiren Yudhoyono, "Türkiye ile Endonezya arasındaki ilişkileri güçlendirmek için kapsamlı bir ortaklığa gitme mutabakatına vardık. Böylece stratejik işbirliği dönemi başlayacak" dedi.

Yudhoyono, Türkiye ve Endonezya ekonomilerinin sürekli büyüme gösterdiğini; ancak iki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyeli yansıtmadığını ifade etti. Ekonomik işbirliği alanında önemli gelişme kaydetmek için büyük fırsatlar olduğunu vurgulayan Yudhoyono, Gül ve kendisinin yatırı m ortamı oluşturma konusunda sorumluluklarının bilincinde olduklarını kaydetti.
İki ülkenin de ticaretin artması için mevzuatlarında kolaylaştı rıcı düzenlemelere gidebileceğini anlatan Yudhoyono, sektör liderlerini de fırsatları takip etmeye çağırdı. Endonezya'nın önümüzdeki 15 yıl için bir "master plan" hazırladığını ifade eden Yudhoyono, bu sürede ülkelerinde yapılacak 300 milyar dolarlık yatırımdan Türk iş adamlarının da pay almasını istedi. Yudhoyono, Türk iş adamlarına, "Endonezya ekonomisinin büyüsüne sizleri davet ediyorum" çağrısında bulundu.