BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,07
ALTIN 2.468,64
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türk hukuk sistemine bir de böyle bakın!

Dr. Hakan Dönmez'in kaleme aldığı kitabı Türkiye'de Hukuk Kültürü, güncel sorunlara farklı bir perspektif getiriyor.

Abone ol

İNTERNET HABER- Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. İbrahim Hakan Dönmez'in kitabı Türkiye'de Hukuk Kültürü adlı kitabı raflarındaki yerini aldı. Elips Yayınevi'nden çıkan kitap, Türkiye'deki hukuk sistemi üzerine okuyanlara farklı bir bakış açısı sağlıyor.

İbrahim Hakan Dönmez’in Türk edebiyatında mahkeme imgelerini konu alan çalışması “Bu da mı Gol Değil Hâkim Bey?  Türkiye’de Hukuk Kültürü” adıyla elips yayınevinden çıktı. Güncel hukuk tartışmalarına farklı bir perspektiften bakmak isteyenler için ufuk açıcı bir kitap olabilir. Zira yapılan hukuki tartışmalarda toplumsal kültür genelde göz ardı edilmekteydi. Oysa toplumdaki adalet anlayışı ve yargıya bakışı anlaşılmadan yapılan yargı tartışmaları hep eksik kalmaktaydı.

Dönmez kitabında Osmanlı’dan günümüze toplumsal kültürün taşıyıcı unsuru olan edebi yapıtlarda yargısal işleyişe ilişkin algıyı, mahkeme süreçlerine odaklanarak analiz etmektedir. Çalışmada, Evliya Çelebi’nin gözlemlerinden, Nasrettin Hocanın kadı fıkralarına, popüler sevda romanlarından, siyasi ve İslami romanlara kadar geniş bir yelpaze içerisinde onlarca mahkeme temalı edebi yapıt, eleştirel kuramlar çerçevesinde analiz edilmiş ve bu günkü kültürel mirasın boyutlarını göz önüne serilmiştir. Akademik açıdan hukuk ve edebiyatın kesiştiği noktaya yönelik iletişimci gözüyle yapılmış bu çalışma, sahasında ilk olma özelliği de taşıyor. 

56.20130912221708.jpg