BIST 9.902
DOLAR 32,58
EURO 35,01
ALTIN 2.461,05
HABER /  GÜNCEL

Türk halkının ekonomi endişesi

Yapılan bir araştırma Türk halkının en çok ekonomiden endişe duyduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Global Tüketici Güven Endeksi araştırmasının sonuçlarına göre Türkiye en büyük endişeyi ekonomide yaşıyor. Zaruri harcama dışında borç ödeniyor..

Zorunlu ihtiyaçları dışında kalan paraları ile borç ödeyen Türk tüketicileri, bu kategoride Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Uluslararası araştırma kuruluşu ACNielsen'in 42 ülkeden 21 bin 780 internet kullanıcısıyla online gerçekleştirdiği "Global Tüketici Güven Endeksi" araştırması sonuçlarına göre, ülke ekonomileri, iş beklentileri ve kişisel gelirde tüketici güveni 98 puanla tüm dünyada 6 ay öncesi ile aynı seviyede bulunuyor. Türkiye Tüketici Güven Endeksi 80 puan ile ortalamanın altında kaldı. 6 ay önceki puanı 90 olan ve yine global endeksin altında kalan Türkiye aynı zamanda endeksin düştüğü ülkelerden biri. Kuzey Amerika gelecek bir yıl içinde iş beklentilerinin en olumlu olduğu bölge. Türkiye'de ise gelecek 12 aylık dönemde iş imkanlarının olumlu olacağını düşünenlerin oranı yüzde 27. Bu oran 6 ay önce yapılan çalışmada yüzde 40 olarak belirtilmişti. Türkiye'de kişisel gelir durumu ile ilgili iyimser düşünen tüketicilerin oranı ise yüzde 54. Bu oran altı ay önce yapılan değerlendirmelere yakın.

EKONOMİ ENDİŞESİ
Tüm ülkelerde tüketiciler para harcama konusunda da hala temkinli davranıyor. Türkiye'de kişisel gelir durumuna ait beklentiler yüzde 54 ile olumlu değerlendirilirken, sadece yüzde 22'lik kısım bulunduğu dönemi yeni bir şeyler almak için doğru zaman olarak görüyor. Dünyada zaruri giderler haricinde kalan para ile en fazla birikim yapılmaya çalışılıyor. En çok tasarruf yapan kişiler Asya Pasifik bölgesinde. Asya Pasifik tüketicilerinin yüzde 54'ü kalan paralarını biriktirirken bu rakam Kuzey Amerika'da yüzde 37 ve Avrupa'da yüzde 29. Birikimden sonra en fazla harcama tatil, ev dışı eğlence, yeni kıyafetler ve borç ödemelerine gidiyor. Türkiye'de ise borç ödemeleri ve giyim ilk sırada geliyor. Borç ödeme konusunda yüzde 44 ile Avrupa'da ilk sırada yer alan Türkiye'de ancak her dört kişiden biri zaruri harcamaları dışında kalan para ile birikim yapabiliyor. Global değerlere bakıldığında en büyük endişe ekonomi, iş güvenliği ve sağlık üzerine. Türkiye ise en büyük endişeyi ekonomide yaşıyor.