BIST 10.677
DOLAR 32,22
EURO 34,94
ALTIN 2.418,47
HABER /  GÜNCEL

Türk halkı borç rekoru kırdı

Sonunda Merkez Bankası halkı uyarmak zorunda kaldı. Üç yıl öncesine göre borçlar 5 kat arttı. İşte alarm veren tablo;

Abone ol

Son üç yıldır bankalardan çekilen kredilerle konuttan otoya, beyaz eşyadan lüks tüketime kadar pek çok alanda tam bir harcama çılgınlığına kapılan vatandaşlara Merkez Bankası’ndan uyarı geldi.
Banka halkın borcunun 73.6 milyar YTL ile gelirinin % 25’ine ulaştığını ve rekor kırdığını açıkladı. Borçlar 3 yıl öncesine göre 5.4 kat artarken, artık her 100 YTL’lik gelirin 4.2 YTL’si faize gidiyor.

Türk halkının toplam harcanabilir geliri 2003’e göre yüzde 60.6 artarak geçen yıl sonunda 289.7 milyar YTL’ye yükseldi. Gelirde dünya standartlarının üzerinde yaşanan artışa karşın borçlarda çok daha yüksek büyüme gerçekleşti. Aynı dönemde borç tutarındaki tırmanış yüzde 447 gibi rekor seviyeye çıktı.

Borçlanmadaki bu yüksek artış halkın borcunun toplam gelirlerine oranını gösteren borç/gelir oranına da yansıdı. Borçların toplam gelire oranı 2003 sonunda sadece yüzde 7.5 düzeyindeyken söz konusu oran geçen yıl sonunda yüzde 25.2’yle tarihi bir seviyeye ulaştı.

Borç tutarı 5.4 kat arttı
Merkez Bankası’nın vatandaşların bankalardan kullandığı kredileri kullanarak yaptığı araştırmaya göre borç arttıkça ödenen faiz miktarı da büyüdü. 2003 sonunda bankalar toplam 4 milyar YTL’lik faiz ödemesi yapan Türk halkı gelirinin yüzde 2.2’sini bu alana harcıyordu. Söz konusu rakam geçen yıl 12.2 milyar YTL’ye çıktı.

Kredi alıp kart borcu kapatıyoruz
Merkez Bankası raporuna göre 2006’da halkın bankalardan yaptığı borçlanmalarda artış hızı yavaşladı, bu yılın ikinci yarısında faizin yüksek seyrini korumasından kaynaklandı. Raporda, 2006 yılında tüketici kredilerindeki artışta, konut kredilerinin yanı sıra ihtiyaç kredilerindeki artışın da etkili olduğu belirtildi. Taşıt kredilerinde ise düşüş sürüyor.

*Rapora göre ihtiyaç kredilerindeki artışta tüketicilerin kredi kartı borçlarını kapatmak amacıyla söz konusu kredilere yönelmelerinin de etkili olduğunun düşünüldüğü ifade edildi.

Merkez: Dövizle borçlanmayın
Merkez Bankası’nın dördüncüsünü yayınladığı Finansal İstikrar Raporu’nda vatandaşlar için yaptığı en önemli uyarılardan biri de ‘Dövizle borçlanmayın’ uyarısı oldu. Banka toplam krediler içinde dövizle alınanların halen düşük düzeyde olduğunu belirtti ve ardından şu açıklamayı yaptı: “Toplam tüketici kredileri içindeki payında değişiklik olmamakla birlikte, dövize endeksli tüketici kredilerinde artış görülmektedir. Kurlardaki artışın bu kesimin borç yükünü artırdığı göz önüne alındığında, döviz geliri elde etmeyenin döviz cinsinden borçlanmaktan kaçınması gerektiği açıktır.”


(Vatan)