BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  EKONOMİ

Türk bankalarının yıldızı parlıyor

Yabancı yatırımcıların en çok yöneldiği sektör Türk bankacılık sektörü oldu. Akbank, dünya devi Citi'yi solladı

Abone ol

Ekonomi cephesinde güzel haberler gelmeye devam ediyor. Global krize rağmen Türk bankalarının yıldızı parlıyor. Öyle ki Akbank dünya devi Citi'yi solladı...

2001 krizinde alınan önlemlerle dünyanın en güçlü bankacılık sistemlerinden biri haline gelen Türk bankacılık sektörü borsada yabancı yatırımcıların en fazla alım yaptığı sektörlerin başında geldi.

Akbank’ın piyasa değeri son 5 ayda dolar bazında yüzde 200 artarak 18 milyar 287 milyon dolara yükseldi. Böylece Akbank’ın piyasa değeri, yüzde 20 hissesini sattığı dünya finans devi Citigroup’u geride bıraktı.

TÜRK BANKALARININ DEĞERİ 5 AYDA 3 KAT ARTTI

Hisseleri borsada işlem gören 15 bankanın piyasa değeri 5 ayda üç kat arttı. Borsanın yükselişe geçmeye başladığı 5 Mart tarihinde 31 milyar dolar seviyesinde bulunan 15 bankanın toplam piyasa değeri dün 82 milyar 397 milyon dolara yükseldi. Söz konusu tarihler arasında piyasa değeri dolar bazında en hızlı artan banka yüzde 246 ile Vakıfbank oldu. Vakıfbank’ı yüzde 233’lük değer artışı ile Türk Ekonomi Bankası (TEB) izledi. 15 bankanın piyasa değeri İMKB’nin tarihi zirvesine çıktığı 15 Ekim 2007’de 121 milyar dolar seviyesindeydi.

Finansal krizden en ağır darbeyi alan bankalardan biri olan Citi’nin değeri 17.5 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Citigroup’un piyasa değeri kriz patlak vermeden önce 255 milyar dolar, Akbank’a ortak olduğunda 275 milyar dolar seviyelerindeydi.

Türk bankaları da aslında krizin derinleştiği aylarda global sarsıntıdan nasibini aldı. Türk bankalarının piyasa değerleri 5 Mart itibarıyla 2007 yılının Temmuz ayına göre 90 milyar dolar eriyerek 31 milyar dolara geriledi. Ancak ekonomide işlerin düzelmeye başlaması ve merkez bankalarının piyasalara verdikleri yüklü likiditenin etkisiyle yabancı yatırımcılar Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere akın etti.

GARANTİ DE FARKI KAPATTI


Yabancıların ilk tercihlerinin başında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) geldi, hisse bazında ise önceliği bankalar aldı. Krizden büyük yara alan dünya devi bankalarının hisselerine talep gelmeyince Türk bankalarının hisseleri hızla tırmanışa geçti. İşte böyle bir ortamda Akbank’ın hisseleri son 5 ayda yüzde 154 arttı. Hesaba bir de dolar kurunda yaşanan düşüş dahil edildiğinde Akbank’ın piyasa değerinde yüzde 200’e varan artış gerçekleşti.

18.3 milyar dolarlık piyasa değeri ile Akbank, İMKB’nin en değerli şirketi olma özelliğini sürdürürken piyasa değeri 15.5 milyar dolara çıkan Garanti Bankası da Citigroup’la arasındaki farkı iyice kapattı. Garanti Bankası ile bir dönem Türk bankacılık sektörünün toplamından daha değerli olan Citigroup ile Garanti Bankası arasındaki fark sadece yüzde 11’e indi. (Vatan)