BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Rabia Kadire Çin iftirası

Rabia Kadir’in ailesi üzerinden yapılan propaganda da ikinci perde televizyonda yapıldı.

Abone ol

Büyük oğlu başta olmak üzere televizyona çıkartılan Rabia Kadir’in ailesi annelerine karşı ağır ithamda bulunmaya zorlandı...

Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir'i Urumçi olaylarının arkasında olmakla suçlayan mektupları yazdıkları öne sürülen çocukları kamera karşısına geçirildi. Çin Devlet Televizyonu CCTV'nin haberine göre Kadir'in büyük oğlu Kahar, amcası Memet'in Urumçi'deki olaylar başlamadan 6 saat önce Rabia Kadir'den telefon aldığını ifade ederek, annesinin de bu işlerin içinde olduğunu öne sürdü.

“OLAYLARDA ANNEM SUÇLU”

Kahar, "O benim annem. Hakkında kötü şeyler söylemek hoş değil. Ama sadece kendisini bu işlerden çekmesini diliyoruz. Belki çocuklarının tavsiyesini dinler" dedi. Memet de ablasının olaylardan yarım saat önce kendisini arayarak "Urumçi'de büyük bir şey olacak" dediğini iddia etti.

Çin Devlet Televizyonu'nun iddiasına göre, olaylardan önce annesini uyarmaya çalıştığını ifade eden Kahar, bu sözlerinin Rabia Kadir tarafından ciddiye alınmadığını söyledi. Rabia Kadir'in kızı Ruşengül ise olayların arkasında annesinin olduğuna yüzdeyüz inandığını söyledi.

“İTİRAFA ZORLANDILAR İDDİASI”

Ruşengül'ün kardeşi Alim ise annelerinin kendilerinden meydanlarda gösteriler tertiplemelerini istediğini iddia ederek, "Çok pişmanım, bir daha böyle şeyler yapmayacağım" diye konuştu. Daha önceden ayaklanma suçu bulunan Alim Kadir ise, hala hapiste tutuluyor.

RABiA KADiR iSYAN ETTi

Uygur Türkleri’nin lideri Rabia Kadir, Çin'in hapisteki çocuklarına kendisini suçlaması için baskı yaptığını ileri sürdü. Kadir, Çin'in ikisi de hapiste bulunan oğullarına baskı yaptığını belirterek, "Çin hükümeti, çocuklarımı bana karşı çıkarmaya çalışıyor. Bu tamamen insanlık dışı" dedi. Kadir'in oğullarından biri vergi kaçırmaktan mahkum olurken, diğeri ayaklanma suçuyla hapse atılmıştı.

Devlet Telvizyonu CCTV geçen yıl yaşanan Tibet olayları sırasında da karşı propanda yürüterek Pekin hükümetinin politikalarını övmüştü. CCTV’nin Çin istihbarat kurumu ile ortak çalışmalar yaptığını iddia eden gözlemciler, yapılanların Çin için çok doğal olduğunu belirtiyor.