BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  POLİTİKA

Açılımda ne konuşacaklar?

Başbakan Erdoğan DTP’liler ile bir araya geliyor. Açılımın ilk büyük adımı birazdan atılacak.

Abone ol



ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Kürt Açılımı için ilk büyük adım Başbakan Erdoğan ile DTP’lilerin görüşmesiyle atılacak. Bugün saat: 12.00’de TBMM’de gerçekleşecek görüşme açılım için tarafların birbirini anlamasına yol açacak.

TAVIR DEĞİŞTİRDİ
Aylardır DTP’lilerin görüşme isteklerine olumlu yanıt vermeyen başbakan Erdoğan , Açılım için bu kararından vazgeçti ve DTP’liler ile masaya oturmaya karar verdi. DTP’liler ile görüşmek için daha önce PKK’yı kınamaları şartını dile getiren ancak Açılım gündeme geldikten sonra bu şartını ortadan kaldıran ve dün “PKK ile DTP’yi aynı kefeye koymadığını’ açıklayan Başbakan Erdoğan’ın görüşme için randevu vermesi üzerine; DTP’liler bugün Erdoğan’a gidecekler.

SIFAT DEĞİŞTİRDİ
Erdoğan görüşmeyi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla değil AKP Meclis Grup başkanı ve AKP Genel Başkanı sıfatıyla gerçekleştirecek. Kamuoyuna açıklama da bu şekilde yapıldı.

TANIŞMA GİBİ OLACAK
Aslında bu görüşmenin içeriği aylardır yaşanan tartışmalarla açık olarak ortada. DTP’lilerin daha önce defalarca dile getirdikleri kendi isteklerini Başbakana doğrudan anlatma fırsatı bulacaklar. Başbakan Erdoğan da; ‘silah bırakma’, ‘Terörden uzaklaşma’ başta olmak üzere kendi kırmızı çizgilerini dile getirecek.

İSTEKLER
DTP’lilerin gündeme getirmesi beklenen isteklerinin başında; genel af, yerel demokratik özerklik, Kürt kimliğinin Anayasal güvenceye kavuşturulması, Kürtçe yer isimlerinin serbest bırakılması ve ismi değiştirilen yerlere eski isimlerinin verilmesi, genel af kapsamına Öcalan’ın da alınması, Kürtçe eğitim ve özel TV’lerde Kürtçe yayın yapılabilmesi geliyor.

GÖRÜŞME YİNELENECEK
Başbakan Erdoğan’ın bu isteklere karşılık, silahların kesinlikle susturulması ve karşılık beklemeden silah bırakılarak, dağdan inilmesi şartını öne sürmesi bekleniyor. Ancak bu görüşmede net bir uzlaşı beklenmiyor. Görüşme ile tarafların birbirini tanıma ve anlama sürecinin yaşanacağı ancak önümüzdeki günlerde başka görüşmeler yaşanacağı da belirtiliyor.