BIST 10.173
DOLAR 32,31
EURO 34,99
ALTIN 2.445,59
HABER /  GÜNCEL

Türk askeri Libya'dan geri dönüyor!

NATO harekatı çerçevesinde Libya'da bulunan askeri unsurların geri dönüyor!

Abone ol

Libya'da NATO operasyonuna katılan Türk askerleri, Türkiye'ye dönüyor. Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nın NATO operasyona katıldığı ancak taarruz faaliyetlerine iştirak etmediğini açıkladı. Bu arada açıklamaya göre Türk F-16'ları 582 sorti, KC-135 tanker uçakları tarafından ise 166 sorti görev icra edildi.

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinde, Libya'da yaşananlar ve bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetlerinin faaliyetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Libya'da 17 Şubat 2011 tarihinde başlayan iç karışıklıkların büyümesi nedeniyle, Türk vatandaşlarının 21 Şubat 2011 tarihinden itibaren sivil ve askeri yeteneklerin birlikte kullanıldığı kapsamlı bir tahliye harekatı ile Libya dışına taşındığı, bu harekat kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarınca bin 147'si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 4 bin 818 kişinin Libya'dan tahliye edildiği belirtildi.

TEZKEREYLE GİTTİLER, SİVİLLERİ KORUDULAR

TBMM tarafından 24 Mart 2011 tarihinde Libya'ya asker gönderilmesi ile ilgili 998 sayılı kararın alındığının, bu kararı müteakiben de Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının 29 Mart 2011 tarihi itibarıyla NATO Harekatına katıldığının ifade edildiği açıklamada şunlar kaydedildi:

''Türk Silahlı Kuvvetleri, harekata dört fırkateyn, bir denizaltı, bir lojistik destek gemisi, altı F-16 hava savunma uçağı, iki KC-135 tanker uçağı, helikopter unsurları, Özel Kuvvet karargah personeli ve su altı taarruz (SAT), amfibi ve sualtı görev timleri ile katılım sağlamıştır.

TÜRK UÇAKLARI HAVA HAREKATINA KATILDI

Türk Silahlı Kuvvetleri, icra edilen NATO harekatının ambargo bölümüne etkili bir şekilde katkı sağlamış, Libya topraklarına yönelik taarruz faaliyetlerine ise iştirak etmemiştir. Harekat kapsamında Türk Hava Kuvvetlerine ait F-16 uçakları tarafından 582 sorti, KC-135 tanker uçakları tarafından 166 sorti görev icra edilmiş, 7,5 ay süresince dönüşümlü olarak harekata katılan 12 fırkateyn, sekiz denizaltı ve bir lojistik destek gemisi olmak üzere toplam 21 Türk Deniz Kuvvetleri unsuru tarafından 901 gemi sorgulanmış ve 153 gemiye çıkılarak fiili kontrol gerçekleştirilmiştir.

MEHMETÇİK GERİ DÖNÜYOR

Libya Ulusal Geçiş Konseyinin Libya'nın kurtuluşunu 23 Ekim 2011 tarihinde ilan etmesi neticesinde, BMGK kararına istinaden Kuzey Atlantik Konseyi tarafından Libya'ya yönelik sürdürülen birleşik koruyucu harekatının 31 Ekim 2011 tarihinde sonlandırılması kararı alınmış, harekata katılan unsurlarımız geri intikale başlamıştır.''