BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Türk arkeoloji dergisi 10 bin okura ulaştı

Actual Archaeology Magazine Anatolia, Türkiye’yi arkeolojik zenginlikleriyle dünyaya tanıtıyor.

Abone ol

Türkiye’nin arkeolojik zenginliklerini uluslararası platformlarda tanıtma misyonuyla yayımlanan Actual Archaeology Magazine Anatolia dergisi, 20 ülkede 10.000 okuyucuya ulaştı.

Bir grup arkeoloğun büyük bir özveri ve girişimcilikle İngilizce olarak hazırladığı Actual Archaeology Magazine Anatolia, iki yıldır Avrupa, ABD ve Japonya’da satışa sunuluyor. Rezan Has Müzesi’nin katkılarıyla 3 ayda bir yayımlanan dergi, Anadolu’nun tarihi, kültürel ve arkeolojik değerlerini gözler önüne seriyor.

bulteneklenti-635276225928302500.jpgLikya’dan Urartulara, Göbeklitepe’den Çatalhöyük’e ülkemizin arkeolojik geçmişini dünyayla paylaşan dergi, Türkiye’nin tanıtımına, kültür ve arkeoloji turizminin artmasına önemli bir katkı sağlıyor.

Mücevher ustası” Urartular neden unutuldu?

Actual Archaeology Magazine Anatolia’nın 8. sayısında, Anadolu’nun mücevher ustası olarak bilinen Urartular ele alınıyor. Dergide, Van merkez olmak üzere günümüzden 2800 yıl önce Anadolu’nun doğusunda kurulan ve 400 yıl bölgeye hâkim olan Urartuların, dönemin büyük gücü Asurlular ile sürekli rekabet halinde olduklarından bahsediliyor.

Urartu medeniyetinin, mezar mimarisi ve ölü gömme gelenekleriyle diğer uygarlıkları etkilediğine değinilen dergide; günümüze büyük bir arkeolojik miras bırakmalarına rağmen, neden unutulmuş bir uygarlık olarak görüldükleri sorusunun cevabı veriliyor.

Doğu Anadolu bölgesindeki verimli yataklardan yararlanarak maden işlemede uzmanlaşan Urartuların, takı sanatının Anadolu’da gelişmesine katkıda bulunduğu da belirtiliyor.