BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,66
ALTIN 2.400,28
HABER /  GÜNCEL

Türk- Arap İşbirliği Forumu'ndan acil tedbir çağrısı

Sivillere yönelik şiddet olayları karşısında acil tedbir alınması çağrısı yapan Türk Arap İşbirliği Forumu, 'dış müdahaleye ise karşı olunduğunu' vurguladı.

Abone ol

Türkiye ve Arap Birliği üyeleri Suriye'de hükümetin baskılarına karşı sivillerin korunması için acil tedbir alınması çağrısı yaptı.

Fas'ın Rabat kentinde dördüncüsü düzenlenen Türk Arap İşbirliği Forumu dışişleri bakanları toplantısı sonunda yayımlanan bildiride, Suriye'ye "her tür dış müdahaleye karşı olunduğu da" dile getirildi.

Bildiride Suriye'nin istikrar ve bütünlüğünün korunmasının önemine dikkat çekilirken "dış müdahale olmaksızın krize çözüm bulunması ihtiyacı" vurgulandı.

Bildiride Suriye'nin vatandaşlarına karşı şiddet olaylarına ve kan akıtılmasına son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Arap Birliği'ne üye olmasa da Türkiye'nin dışişleri bakanı Ahmet Davutoğlu da Rabat'taki zirvede yer aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de sivillerin korunmasının önemine dikkati çekerken, öncelikle Suriye ordusunun şehirlerden çekilmesi gerektiğini, Türkiye olarak bu konuda Arap Birliği'nin alacağı her kararı destekleyeceklerini dile getirdi.

Davutoğlu Arap Birliği'ne üye ülkelerin bakanlarına Suriye'nin bu şekilde devam ederse izole edilme olasılığıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türkiye, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın hükümet yanlısı protesto eylemlerine karşı sert tutumunu artan oranda eleştiriyor.

Suriye'ye yönelik uluslararası baskıların arttığına yönelik bir işaret de Fransa'dan geldi.

Fransa, buradaki büyükelçisini çektiğini ilan etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, parlamentoda yaptığı konuşmada Suriye'de yeni şiddet olayları yaşandığını ve bu durumun kendisini Halep ve Lazkiye'deki büyükelçilik bürolarını kapatmak ve büyükelçiyi Paris'e geri çağırmak durumunda bıraktığını anlattı.

Bildiri, Suriye'de isyancı birliklerin başkent Şam yakınlarında büyük bir askeri üsse saldırı düzenlemelerini takip ediyor.

Öte yandan Rabat'taki zirve sürerken Suriye'de hükümet yanlısı göstericiler Şam'daki Fas Büyükelçiliği'ne saldırdı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre Fas'ın Şam Büyükelçisi Muhammed Hassasi, göstericilerin büyükelçiliğin önünde gösteri yaptıktan sonra binaya taş ve yumurta fırlattığını belirtti.

Türkiye'nin tutumu

Toplantının arefesinde, Başbakan Erdoğan'ın Suriye hükümetine yönelttiği sert eleştiriler dün gündeme damgasını vurdu.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı bugüne kadar kullandığı en sert ifadelerle kınayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhaliflerini öldüren ve hapse atan

Recep Tayyip Erdoğan, "Mazlumun kanı üzerine gelecek inşa edilmez, aksi takdirde tarih kanla beslenen liderler olarak anar. Sen de Esad, şu anda o sayfayı açmaya doğru gidiyorsun." şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarıyla aynı gün Türkiye ile Suriye arasındaki ortak petrol arama projesinin rafa kaldırıldığı duyuruldu.

Toplantı, Arap Birliği'nin, muhaliflere karşı şiddet kullandığı gerekçesiyle Suriye'nin üyeliğini askıya almasını izledi.

Arap Birliği'nin üyeliği dondurma kararına öfkeyle tepki veren, ayrıca son toplantıya da katılmayan Suriye, bu adımın arkasında ABD'nin bulunduğunu söylüyor.