BIST 10.004
DOLAR 32,37
EURO 34,76
ALTIN 2.428,50
HABER /  DÜNYA

TÜRK-AMERİKAN KONFERANSINDA İNSAN HAKLARI ÖN PLANA ÇIKTI

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), her sene gerçekleştirdiği ve üç gün sürecek olan 33. ATAA Kongresi’ni, Türkiye’nin insan hakları ...

Abone ol

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA), her sene gerçekleştirdiği ve üç gün sürecek olan 33. ATAA Kongresi’ni, Türkiye’nin insan hakları konusundaki geçmişi hakkında müzakereyle başlattı.
Samimi bir ortamda geçen kongrede konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Küresel Kadın Sorunlarından Sorumlu Vekil Büyükelçisi Sharon Wiener, Türkiye tarihinin, kadın sorunları açısından ele alındığında diğer ülkelere gerçekten önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Wiener, Türkiye’de kadın hakları üzerine yapılan yasal gelişmelerin, bazı komşularından daha üstün olduğunu belirtirken, gerçekliğin, yasalardan geri kaldığını ifade ederek, cinsel şiddet, sosyal eşitsizlik ve siyaset ile ekonomide kadının yeterince temsil edilememesi gibi konuların Türkiye’ye kronik bir engel oluşturduğunu dile getirdi.
Türk hükümetinin cinsel şiddet ve töre cinayetleriyle mücadelesini öven Wiener, geleneklerin bu duruma bahane olarak kullanılmasının devam edemeyeceğine de değindi. Wiener, Türkiye’nin, yerel ve bölgesel gelişim amacıyla ortaya koyduğu bu hedeflere ulaşabilmesi için, öncelikli olarak söz konusu sorunların üzerinden gelmesi gerektiğini kaydetti. Wiener ayrıca, “Türkiye’nin ekonomik ve siyasal olarak koyduğu hedeflerine ulaşmasında kadınların da görev alması çok önemli olacaktır” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin ardından Türk toplumu üyeleri, ATAA Başkanı Ergün Kırlıkovalı önderliğinde ABD Temsilcileriyle bir araya geldi.
Kongrenin ikinci gününde, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ABD Ticaret Bakanı Yardımcısı Michael Cammunez ve ABD Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone katılımcılara hitap edecek.
(İHA)