BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Turizmin gözdesi Belek

Tarih ile denizin buluştuğu Belek, hem yüzmeyi hem güneşlenmeyi hem de golf sevenleri ağırlıyor...

Abone ol

Antalya'ya 40 kilometre mesafedeki Belek'te 19 otel, altı tatil köyü ve altı golf sahası bulunuyor. 
 
Turistik işletmelerin yılın 12 ayı açık olduğu Belek, 2004 yılında toplam 517 bin 707 turist ağırladı.
 
Sahil uzunluğu 10 kilometre olan beldede 574 bitki ve 109 kuş türü bulunuyor. Bu sayı Türkiye'deki kuş türlerinin dörtte biri kadar.
 
Bölge plajları ise deniz kaplumbağaları için önemli yuvalama alanlarından biri.
Pek çok bölgeye yakın

Beldeye yakın bölgelerde, Efes'ten sonra ikinci sırada yer alan Helenistik Roma şehri Perge ve yaklaşık 15 bin seyirci alabilen Aspendos tiyatrosu bulunuyor.

Manavgat Şelalesi ve Side'ye de yakın olan Belek, Kurşunlu Milli Parkı'na da yaklaşık 20 kilometre mesafede. Günlük turlarla Manavgat çayı, Alanya ve Antalya'nın diğer turizm alanlarına da ulaşım mümkün.
 
Belek turizm merkezine 35 km olan Köprülü çayı ise rafting tutkunları için ideal bir parkur oluşturuyor.

Betuyab, 1999 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden danışmanlık hizmeti alarak sahil şeridinde 'Belek Deniz Kaplumbağaları 1999, 2000 ve 2001' adları ile uluslararası örnek olmayı amaçlamış koruma-kullanma projesi başlattı.
 
2000 yılında Çevre Bakanlığı resmi araştırma projesi ihalesi ise Betuyab tarafından kazanıldı. İki yıllık olan araştırma projesi 2001 yılı sonu itibariyle sonuçlandı.

Sini kaplumbağası (caretta caretta) :

Sini kaplumbağası yeşilden biraz daha ufak ve ağırlığı 135-180 kilogram arasında değişiyor.
 
Yengeç ve başka deniz hayvanlarıyla beslenen kaplumbağa mercan yuvaları ve kayaların yakınında avlanıyor. Büyük ve kalın kafası, geniş ve kısa boynuyla kolayca tanınabiliyor.
 
Diğer denizkaplumbağaları gibi, kara kaplumbağalarının tersine başını kabuğunun içine çekemez. Kabuğu bir zırh gibi olmakla beraber, başı ve yüzgeçleri korumasızdır.
 
Bazı köpekbalıkları ve katil balinalar açıkta kalan bu kısımlara saldırabilirler. Fakat sini kaplumbağası iri ve hızlı olduğu için düşmanı azdır.