BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Enfes meyve tatlıları

Gevrek tart ve milföy hamurunun üzerini kaplayan cazip meyveler... Tatlılar için sofranızda yer ayırın

Abone ol

PEYNİRLİ KAYISILI TART
Hazırlama süresi: 1 saat
16 dilim adet
206 kalori

Malzemeler: 
 

300 gr. milföy hamuru
120 gr. kuru kayısı
100 ml. portakal suyu
50 ml. badem likörü
nohut
400 gr. ricotta peyniri
5 adet yumurta (4 tanesinin sarısı
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 paket şekerli vanilin
70 gr. şeker
100 gr. kayısı marmelatı
tuz

Ricotta yerine lor peyniri de kullanabilirsiniz.

Hazırlanışı:
Milföy hamurlarını yan yana koyup çözülmesini bekleyin. Kayısıları küp doğrayın. Portakal suyu ve likör ile bir taşım kaynatın, 20 dakika dinlendirin.

200 gr. milföy dilimlerine ince bir tabaka halinde su sürün ve üst üste koyun. Hafif unlu tezgahta 30 cm. çapında açın, 26 cm. çapındaki yağlanmış tart kalıbına yayın. Çatalla birçok kere delin, üstüne kağıt serip, nohutla kaplayın. 180°C’de ısıtılmış fırının 2. rafında 15 dakika pişirin, kağıt ve nohutları çıkarıp 5-7 dakika daha pişirin.

Kalan hamuru unlu tezgahta ince açın ve 1 cm. kalınlığında şeritlere kesin. Kayısıları süzün, suyunu saklayın. Ricotta, 1 yumurta, 3 yumurta sarısı, portakal kabuğu rendesi ve şekerli vanilini mikserle 5-7 dakika krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. Kayısıdan bir kaşık ayırıp, kalanını ekleyip karıştırın.

4 yumurta beyazını bir tutam tuz ile katı olana kadar çırpın, şekeri yavaş yavaş ekleyip 3 dakika daha çırpın, peynirli karışıma ilave edin. Karışımı hamurun içine yayın, düzleştirin. Şerit hamurları üzerine kafes şeklinde yerleştirin, bir kaşık kayısıyı serpiştirin. 1 yumurta sarısını, 1 kaşık su ile çırpın. Şerit hamurların üzerine sürün. Tartı aynı ısıda 40 dakika daha pişirin.

Marmelatı ve likörlü portakal suyunu 1/2 dakika kaynatın. Sıcak pastanın üstüne sürün. Kalıbın içinde ılındıktan sonra çıkartıp servis yapın.


YABAN MERSİNLİ TART
Hazırlama süresi: 1 saat
40 adet
252 kalori

Malzemeler: 
 

100 gr. yumuşak tereyağı
90 gr. şeker
1 paket şekerli vanilin
1 yumurta sarısı
150 gr. un
nohut
250 gr. yaban mersini kompostosu
200 gr. taze veya donmuş kırmızı yaban mersini
1 tatlı kaşığı tarçın
250 gr. krema
40 ml. süt
2 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
2 adet yumurta
pudra şekeri
tuz

Hazırlanışı:
Tereyağı, 40 gr. şeker, şekerli vanilin ve bir tutam tuzu mikserin hamur karıştırma ucu ile düşük devirde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Yumurta sarısını ve 20 ml. suyu ekleyin, karışıma yedirin. Son olarak unu ilave edin, mikserle düşük devirde karıştırın. Hamuru kısa bir süre ellerinizle yoğurun, folyoya sarıp 1 saat buzdolabında dinlendirin.

Hamuru hafif unlu tezgahta 32x32 cm. büyüklüğünde açın. Yağlanmış 30 cm. uzunluğundaki kare veya 32 cm. çapındaki yuvarlak tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını 2 cm. yüksekliğine getirip düzeltin, içini çatalla birçok kere delin. Üstüne fırın kağıdı serip, nohutla kaplayın. 190°C’de ısıtılmış fırının alt rafında 15 dakika pişirin.

Kompostoyu, yaban mersinini, tarçını, tencerede bir taşım kaynatın. Kremayı, 50 gr. şekeri, sütü, portakal kabuğunu ve yumurtaları pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.

Hamuru fırından çıkarın, kağıt ve nohutları alın. Kremanın arasından meyveler görünecek şekilde komposto ve krema karışımını üstüne yayın.

Tartı aynı ısıda 15-20 dakika daha pişirin. Kalıbın içinde tamamıyla soğuduktan sonra pudra şekeri serpin.


GREYFURTLU TART
Hazırlama süresi: 1 saat 15 dakika
12 adet
300 kalori

Malzemeler: 
 

100 gr. yumuşak tereyağı
40 gr. şeker
1 paket şekerli vanilin
1 yumurta sarısı
150 gr. un
nohut
50 gr. beyaz kuvertür
5 adet pembe greyfurt
6 yaprak jelatin
200 gr. yoğurt
2 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
80 gr. bal
45 ml. limon suyu
250 ml. krema
30 gr. ceviz
tuz

Hazırlanışı:
Tereyağı, şeker, şekerli vanilin ve bir tutam tuzu mikserin hamur karıştırma ucu ile düşük devirde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın. Yumurta sarısını ve 20 ml. suyu bu karışıma ekleyin, en son unu ilave edip karıştırın. Hazırladığınız hamuru kısa bir süre ellerinizle yoğurup folyoya sarın. 1 saat buzdolabında bekletin.

Hamuru unlu tezgahta 30 cm. çapında açın ve 26 cm. çapındaki yağlanmış tart kalıbına yerleştirin. Kenarlarını düzleştirin, içini çatalla birçok kere delin. Kalıba yereştirdiğiniz hamurun üzerlerine kağıt serip, nohutla doldurun. 190°C’de ısıtılmış fırının alt rafında 15 dakika pişirin. Kağıt ve nohutları çıkartın, 10-15 dakika daha pişirin. Soğumaya bırakın.

Kuvertürü benmaride eritin, hamurun içine ve kenarlarına sürün. Greyfurtları beyaz kısımları kalmayacak şekilde soyun, zarların arasından dilimleri çıkartın.

Jelatinleri soğuk suyun içinde yumuşatın. Yoğurdu, limon kabuğu rendesi ve 5 yemek kaşığı bal ile karıştırın. Limon suyunu ısıtın. Suları sıkılmış jelatinleri ısıttığınız limon suyunun içinde eritip yoğurda ekleyin. Hafif katılaşıncaya kadar buzdolabında bekletin. Kremayı katı olana kadar çırpın, yoğurda ilave edin. Hazırladığınız karışımı hamurun içine yayın, spatula yardımıyla düzleştirin.

Greyfurt dilimlerini kağıt havlu ile kurulayın, kremanın üzerine yerleştirin. 3 saat buzdolabında bekletin. Cevizi irice kıyın.

Servis yapmadan kısa bir süre önce iri kıydığınız cevizi ve 3 kaşık balı tartın üzerine serpiştirin.


TARÇINLI ARMUT
Hazırlama süresi: 1 saat
6 kişilik
218 kalori

Malzemeler:
6 armut (150’şer gram)
60 ml. limon suyu
750 ml. beyaz şarap
4 adet çubuk tarçın (5’er cm. uzunluğunda)
80 gr. şeker
1/2 limon kabuğu
250 ml. süt
1/2 paket vanilyalı puding
6 top çikolatalı dondurma

Hazırlanışı:
Armutları soyun, çekirdekli kısımlarını oyarak çıkartın.

20 ml. limon suyunu armutların üzerine serpiştirin, aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye yerleştirin.

Beyaz şarabı, tarçınları, şekeri, limon kabuğunu ve 40 ml. limon suyunu ekleyin. Bir taşım kaynatın, üstü kapalı olarak orta ateşte 40 dakika armutlar yumuşayıncaya kadar pişirin. 150 ml. pişme suyundan ayırın, armutları kalan suyun içinde bir gece bekletin.

150 ml. pişme suyu, süt ve vanilyalı pudingi devamlı karıştırarak bir taşım kaynatın. Kaseye alın, soğumaya bırakın. Armutları iyice süzdürün, sos ve dondurma ile servis yapın.

NOT: Pişirilerek hazırlanan armutlar ekşi ve sert olmalı. Soyduğunuz meyvelere kararmamaları için hemen limon suyu sürülmeyi unutmayın.


ELMALI TATLI
Hazırlama süresi: 45 dakika
6 kişilik
622 kalori

Malzemeler: 
 

600 gr. ekşi elma
40 ml. limon suyu
100 gr. vişne jölesi
100 ml. elma suyu
30 gr. nişasta
45 ml. nar suyu
120 gr. etimek
120 gr. tereyağı
60 gr. şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
500 ml. krema
2 paket şekerli vanilin

Hazırlanışı:
Elmaları soyun, dört parçaya ayırın, çekirdekli kısımlarını çıkartın, verev dilimlere kesin. böldüğünüz elmaları hemen limon suyuyla karıştırın. Vişne jölesini ve elma suyunu bir taşım kaynatın.

Nişastayı nar suyunda eritin, hazırlamış olduğunuz elma suyuna katın, karışımı bir taşım daha kaynatın. Elma dilimlerini ekleyin, üstü kapalı olarak orta ateşte 5-8 dakika yumuşak ama parçalanmayacak şekilde haşlayın. haşlanan elma dilimlerini bir kaseye alarak soğumaya bırakın.

Etimekleri robotta öğütün. Tereyağını tavada eritin, öğüttüğünüz etimekleri, şeker ve tarçını ekleyip devamlı karıştırarak çıtır çıtır oluncaya kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra kaseye alıp soğumaya bırakın.

Krema ve şekerli vanilini katı kıvamda çırpın. 300 ml. hacmi olan 6 bardağa karıştırdğınız kremayı, hazırlamış olduğunuz elmalı kompostoyu ve çıtır ekmekleri kat kat yerleştirin. Üzerlerini komposto ve çıtır ekmekle süsleyin.


NANELİ PUDİNG
Hazırlama süresi: 40 dakika
6 kişilik
354 kalori

Malzemeler: 
 

2 yumurta sarısı
60 gr. şeker
50 gr. nane dolgulu çikolata
250 ml. krema
1 kavanoz frenk üzümü kompostosu (540 gr.)
2 paket şekerli vanilin
250 ml. süt
4 yaprak jelatin
5-7 dal nane

Hazırlanışı:
Sütü 5 dal nane ile bir taşım kaynatın, 1 saat soğumaya bırakın.

Kaynattığınız sütü süzüp tekrar bir taşım kaynatın. Jelatinleri soğuk suda yumuşatın.

Yumurta sarılarını ve şekeri mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpın, sıcak sütü ekleyip karıştırın.

Kabı sıcak su dolu başka bir kabın içine oturtun, karışım ısınıp koyulaşıncaya kadar 10-15 dakika devamlı karıştırın. Suları sıkılmış jelatinleri içinde eritin. Kabı buzlu su dolu başka bir kabın içine oturtun, soğumaya bırakıp arasıra karıştırın.

Çikolatayı ince kıyın. Kremayı katı çırpın. Karışım hafif jölelenmeye başlayınca, krema ve çikolatayı ekleyip karıştırın. Hacmi 150 ml. olan 6 kalıp veya fincana doldurun. En az 5 saat veya bir gece buzdolabında bekletin.

Kompostoyu süzün. 200 ml. suyunu şekerli vanilinlerle karıştırın, meyveleri tekrar içine ekleyin.

Pudingleri tabaklara ters çevirin, üstünü sos ve nane yaprakları ile süsleyin.

Kaynak: www.mutfakRehberi.com.tr