BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Türban için böyle isyan etti

Türbanlı öğrencilerin üniversitelere girişini pratik bir çözümle kolaylaştıran YÖK Başkanı Özcan, türban konusunda isyan eder gibi konuştu. İşte o sözler...

Abone ol

Kadınların yüzde 70’inin başörtüsü taktığı bir ülkenin üniversitelerinde başörtüsü yasağının olmaması gerektiğini belirten YÖK Başkanı Özcan, "Ben kimim size nasıl giyineceğinizi veya başınızı örteceğinizi veya örtemeyeceğinizi söyleyeyim" dedi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Siz şu şekilde üniversiteye geleceksiniz. Bıyık bırakmayacaksınız, sakalınız böyle olsun, eteğinizin boyu böyle olacak" gibi sözleri insan onuruna yakıştıramadığını söyledi.

Kanal 24’te katıldığı programda üniversitelerdeki başörtüsü sorunu ve sınavlardaki kopya iddialarına yönelik soruları cevaplayan Özcan, İstanbul Üniversitesi’ne gönderilen başörtülü öğrencilerin dersten çıkarılamayacağı yönündeki yazıyla ilgili kendisine yönelik eleştirilerin haksız olduğunu ifade etti.

YÜZDE 70’İ BAŞÖRTÜSÜ TAKAN BİR ÜLKE

Özcan, insanların dış görünüş biçimine el atmayı istemediğini belirtti ve şunları söyledi:

“Ben insan olarak kendime yakıştıramıyorum. Siz şu şekilde üniversiteye geleceksiniz. Bıyık bırakmayacaksınız, sakalınız böyle olsun, eteğinizin boyu böyle olacak gibi sözleri insan onuruna yakıştıramıyorum. Ben kimim size nasıl giyineceğinizi veya başınızı örteceğinizi veya örtemeyeceğinizi söyleyeyim. Nerden bu gücü alıyorum beni en çok üzen şey insan onuruna karşı bir şey olması"

Bu konuda artık bir konsensüs sağlanması gerektiğini vurgulayan Özcan, sözlerine şöyle devam etti:

“Kızlarımız üniversiteye istediği kıyafetle girsin. Zaten referandumda da insanlarımız bu tür değişikliklere açık olduklarını beyan ettiler. Kadınların yüzde 70’i başörtüsü takan bir ülkede bu bir sorun olmamalı”

DİĞERLERİNE DE GÖNDERİRİZ

Şapka takan öğrencinin sınıftan çıkarılmasını yanlış bulduğunu belirten Özcan, “İyi ki de yazmışız o yazıyı. Aynı şey olursa başka üniversitelerde onlara da yazarız. Her türlü insanın tamamen hür olduğu ortamları sağlamaya çalışacağız. Çözüm siyasilerdedir, biz kolaylaştırıcı bir şey olursa yapmaya hazırız” dedi.

KAMPÜSTE SİVİL POLİS İSTEMİYORUZ 

Başörtüsü sorununu kısmen çözen genelgesiyle olumlu karşılanan YÖK, Yusuf Ziya Özcan imzasıyla üniversitelere gönderilen ‘üniversitelerin uygun gördükleri alanlarda kampüste görev yapacak sivil polis için yer tahsis etmeleri gerektiği’ konusundaki yazıyla kırık not aldı.

Çapa Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencilerinden Gülsün Halil, “Biri bizi gözetliyor gibi psikolojik baskısı olmamalı” derken, Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Selin Dimler ise, “Üniversitelerde sivil polislerin sayısını arttırmak demek en küçük bir tartışmada bile onlarla karşı karşıya kalmamız, tüm hareketlerimize karışması demek” dedi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Burcu Bilirdik de, “Elbette çok büyük bir kavga olduğunda güvenlik önlemleri alınır. Ama her saniyemiz kontrol edilir, sivil polisler tarafından rapor edilirse, üniversitelerimizin hapishanelerden ne farkı kalacak” diye konuştu.