BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Tunus'ta İslamcı En Nahda'dan gösteri çağrısı

Tunus'ta iktidardaki İslamcı parti En Nahda, solcu muhalif lider Şükrü Belayid'in cenaze töreninden bir gün sonra gösteri çağrısı yaptı.

Abone ol

Tunus'ta iktidardaki İslamcı parti En Nahda, solcu muhalif lider Şükrü Belayid'in cenaze töreninden bir gün sonra gösteri çağrısı yaptı.

Grup, facebook sayfasında yaptığı açıklamada, destekçilerini başkent Tunus'un Habib Burgiba Meydanı'nda Türkiye saatiyle 15.00'te toplanmaya çağırdı.

Çağrıda, gösterinin Ulusal Kurucu Meclis'in meşruiyetini ve şiddete karşı sürdürdüğü mücadeleyi desteklemek amacıyla yapıldığı belirtildi.

Muhalefeti destekleyenler Belayid'in ölümünden En Nahda'yı sorumlu tutuyor.

BBC Arapça'ya açıklama yapan Belayid'in eşi Besma Halfavi En Nahda'nın lideri Reşid Ganuşi'ye dava açacağını söyledi.

Ganuşi cinayeti kınadığını ve suikastte herhangi bir rolleri olmadığını söyledi. Hükümet, Belayid suikastinden demokrasi karşıtlarını sorumlu tuttu.

48 yaşındaki avukat ve laik siyasetçi Belayid, Çarşamba günü işe giderken arkadan kurşunlanarak öldürülmüş, saldırgan motosikletle kaçmıştı.

Belayid, ölümünden önceki gün En Nahda içindeki bir grubu muhalefete yönelik saldırıların arkasında olmakla suçlamıştı.

Siyasi belirsizlik

En Nahda facebook üzerinden yaptığı çağrıda üyelerine Cumartesi günü yapılacak gösteriye katılmaları gerektiğini söyledi.

Yapılan açıklamada Belayid'in ölümüyle dört solcu partinin Meclis'ten çekilmesi sonucunda yeni anayasa çalışmalarının büyük zarar gördüğü belirtildi.

En Nahda destekçilerinin siyasi şiddete karşı mücadele edeceklerini ve 2011 devrimini güçlendirecek bir yasa çıkarılmasını talep edeceklerini söyledi ve Fransa'yı Tunus'un içişlerine müdahale etmeme konusunda uyardı.

Kurucu Meclis'te çoğunluğa sahip İslamcı grubun gösteri çağrısı bir milyon kişinin katıldığı Belayid'in cenaze töreninden bir gün sonra geldi.

Cenaze törenine katılan bazı gruplarla güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı ve polis göz yaşartıcı gaz kullandı.

Başkentte 35 yıldır yapılan ilk genel greve destek amacıyla birçok dükkan açılmadı ve toplu ulaşım kesintiye uğradı.

Başbakan Hamadi Cibali teknokrat hükümeti kurma ve erken seçim çağrısını yineledi.

Ancak En Nahda'nın bu plana destek verip vermediği henüz net değil. Partinin lideri Ganuşi iktidardaki koalisyonun görevde kalması gerektiğini söyledi.

BBC muhabiri Wyre Davies büyük bir siyasi belirsizliğin hakim olduğunu ve ülkenin güçlü bir liderliğe ihtiyacı olduğunu söyledi.

Davies, Arap baharının başlamasından iki yıl sonra biçrok liberal Tunuslu'nun En Nahda'yı aşırı muhafazakar bir gündem dayatmakla eleştirdiğini söylüyor.

Hükümet yanlısı gruplar tarafından karşı gösterilerin başlamasının ülkeyi daha fazla şiddete ve istikrarsızlığa sürükleyeceği korkusu hakim.