BIST 10.471
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.436,76
HABER /  GÜNCEL

Tunus geçici hükümetinde kriz

Ülkede dün kurulan Ulusal Birlik Hükümeti'nde yer alan dört bakan görevden çekildiklerini açıkladı. Hükümetin eski rejimin devamı olduğu yönündeki eleştiriler dinmedi ve geçici başkan Gannuşi iktidar partisi RCD'den istifa etti.

Abone ol

Tunus'ta dün kurulan ulusal birlik hükümeti krizle sarsılıyor.

Geçici hükümette yer alan bakanlardan dördü görevlerinden ayrıldı.

Hükümetten ayrılan bakanların üçünün ülkedeki isyanlarda önemli rol oynayan Tunus İşçi Sendikası'ndan (UGTT) oldukları bildirildi.

Bakanlar ayrılışından önce, Tunus İşçi Sendikası olağanüstü bir toplantı düzenleyerek yeni hükümeti tanımama kararı aldı.

Fransız haber ajansı AFP, görevden çekilen üç bakanın isimlerini Anouar Ben Gueddour, Abdeljelil Bedoui ve Houssine Dimassi olarak duyurdu.

İstifa eden bakanlardan Anouar Ben Gueddour'un ulaşımdan sorumlu bakan olduğunu bildirdi.

Bu üç bakana günün ilerleyen saatlerinde sağlık bakanı Mustafa bin Cafer de hükümetten çekildiğini açıklayarak katılmış oldu.

Bin Cafer ülkedeki muhalefet partilerinden Özgürlük ve Emek Partisi'nin önde gelen isimlerinden.

'Geçici hükümet, RCD'nin devamı değil'

Dün oluşturulan ulusal birlik hükümetinde, devrik Cumhurbaşkanı Bin Ali'nin partisi RCD'den isimlerin yer alması tepkiyle karşılanmıştı.

Söz konusu eleştiriler en çok, ülkenin başbakanlığını geçici olarak devralan Muhammed Gannuşi'ye yöneltildi.

Gannuşi ise yaptığı açıklamda, yeni hükümete dahil edilen eski iktidar partisi üyelerinin 'ellerinin temiz' olduğunu söyledi.

Gannuşi ayrıca, eski Cumhurbaşkanı Zeynelabidin Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan protestoların şiddet kullanılarak bastırılmasından sorumlu yetkililerin adalete teslim edileceğini belirtti.

Geçici devlet başkanı Gannuşi günün ilerleyen saatlerinde ise Bin Ali'nin partisi RCD'den istifa ettiğini açıkladı.

Bin Ali'nin bu hamlesi, yeni hükümetle eski rejim arasında bağlantı olmadığı yönünde bir intiba yaratma çabası olarak değerlendirildi.

Ancak Tunus'taki protestoların sona ermedi.

Ülkedeki BBC muhabiri Lyse Doucet sokaklarda polisle çatışmaların yaşandığını ve göstericilere gözyaşartıcı gazla müdahale edildiğini bildirdi.

Protestocuların taşıdıkları pankartlarda mesajlarını açıkça ilettiklerini söyleyen Doucet, "RCD gitmeli" diyen Tunuslular'ın eski iktidar partisinden hiçbir ismi yeni hükümette istemediklerini bildiriyor.

Sokağın nabzı

Doucet'e Tunus sokaklarındakileri neyin tatmin edeceğini sorduk

Doucet: Öncelikle hatırlamamız gereken, sokaktaki insanların bu devrimin en belirgin grubunu oluşturdukları.

Ancak başka gruplar da var. Birlik hükümetine katılan muhalefet partilerinden birinin temsilcisiyle konuştuğumuzda, gerçekçi olunması gerektiğini vurguladı.

Yavaş ve barışçıl reformlarla ilerlemek gerektiğini düşünüyordu. Yeni hükümet siyasi reformlar ve yolsuzluğa dair incelemeler başlatmaya dair oldukça ciddi sözler verdi.

Toplumun sokağa çıkmayan kısımları arasında da barışçıl bir geçiş ve normalleşmeden yana olanlar var.