BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tunceli'de atla faytonla baraj protestosu

Tunceli'de, 7 ayrı Avrupa ülkesinden sanatçıların katılımıyla barajlara karşı sanat yürüyüşü başlatıldı.

Abone ol

Munzur ve Pülümür Vadisi üzerinde yapımı planlanan barajları protesto etmek, kültürler arası dialog başlatmak amacıyla aralarında Alman, Yunan, Fransız, Katalan ve Türklerin bulunduğu 15 kişilik sanatçı grubu tarafından on gün sürecek yürüyüş başlatıldı.

Tunceli-Erzincan sınırında bulunan Mutu Köprüsü'nden başlayan sanat yürüyüşünün 5.'nci gününde at ve faytonla Tunceli kent merkezine varan sanatçılar vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Tunceli Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Yer altı Çarşısı'na barajlara karşı pankart asan sanatçılar adına proje sorumlusu Tere Recar Ens, Katalanca bir konuşma yaptı. Konuşmanın bir azınlık dili olan Katalanca yapılmasıyla azınlık dillerinin korunmasının hedeflendiği de kaydedildi.

Yürüyüşe Tunceli'den de destek verenler var. Bunlardan biri olan Sinem Kılınç, Munzur'da baraj istemediklerini ve bu nedenle Ovacık Gözeleri'nde bitecek on günlük yürüyüş başlattıklarını söyledi.

Sanat yürüyüşüne Almanya'dan destek veren Kerem Özcan ise, "Munzur'da 7 baraj yapılacak ve biyoçeşitlilik ile kültürel dokuya zarar verilecek. Buna karşı bir sanat yürüyüşü" dedi.

Projede yer alan ve Fransa'dan katılan sinemacı Özay Şahin, "Grubumuzda 7 farklı dil konuşuluyor. Yunan, Alman, Katalan, Fransızlar var karışık bir grubuz. Hepsi de sanatçı. Yol boyunca üretimi hedefledik. Kısa filmler yaptık.

Bütün çadırı yol boyunca yaptık. Yürüyüşün belgeselini yapıyoruz. Böyle bir eylemin içine üretimi katarak kuru sloganlardan oluşsun istemedik. Şu an 5. günümüzdeyiz 10. günde Munzur Gözeleri'nde olacağız" diye konuştu.

Proje sorumlusu Tere Recar Ens'in konuşmasını tercüme eden Şahin, "Onun çıkarımı bu kadar coşkun akan sular var burada ve buranın insanlarını da onlara benzetiyor. İnsanları sağlam ve sağlıklı. Baraj olursa insanlar da baraj gibi sakin, sönük ve düz olacak diyor" ifadelerini kullandı.

Toplamda 170 kilometre sürecek yürüyüş boyunca çeşitli yerlerde kamp kuran sanatçılar, yol boyunca üretim yapmayı da hedefliyor. Faytonda kullanılan çadırı yolda yapan sanatçılar, kısa filmlerin yanı sıra yürüyüşü de belgesel haline getirmeyi planlıyor. On gün sürecek yürüyüş Munzur Nehri'nin doğduğu Ovacık ilçesindeki Gözeler'de sona erecek.