BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Tuncay Güney ifade vermeyi reddetti

Birinci Ergenenkon davasının 208. duruşmasında sanık ve avukatlarının talepleri alındı.

Abone ol

Birinci Ergenekon davasnın 208. duruşmasında sanık ve avukatlarının talepleri alındı. Cumhuriyet Gazetesi'ne molotof kokteyli atılması dosyası sanığı Bedirhan Şinal, Edirne Cezaevi'nde 19 Aralık 2008 tarihinde polisler tarafından baskı kurularak alındığını öne sürdüğü ifadeye imza atmadığını bir kez daha dile getirdi.

Boğaç Kaan Murathan, Bayram Demir, Bora Ballı, Seyhun Zaim adlı sanıkları suçladığı ifadelerini tamamen değiştirip duruşmalarda gerçekleri söylediğini öne sürdü. Şinal şöyle konuştu: "Önceki ifadelerim ithamlarda öteye gitmeyen iftiralardı. Duruşmada bu gerçekleri açıkladıktan sonra koruma istemem üzerine can güvenliğim konusunda cezaevine yazı yazdınız. Ancak benim korunma talebinde bulunduğum kişiler buradaki sanıklar değil. Öldürülebileceğim konusunda geçmişte işbirliği yaptığım polis yapılanmasını kast etmiştim. İhtiyaçlarımı bile karşılamaya jandarmalarla gidiyorum. Her şartta tecrit altındayım. Buradaki insanlarla husumetim yok. Kimseyi rahatsız etmem. Benim de diğer sanıklar arasında oturmama izin verin"

OSMAN YILDIRIM ÖLDÜRÜLEBİLİR

Şinal, önceki duruşmalarda "Osman Yıldırım'ı öldürecektik ama bir nedenden dolayı öldüremedik" şeklindeki sözlerine dikkat çekerek "Osman Yıldırım'a karşı eyleme birisi engel oldu demiştim. 'Vazgeçildi' demedim. Benim Osman Yıldırım ile bir husumetim yok. Osman Yıldırm farklı cezaevinde. O yapılanma tekrar harekete geçerse ben bunun dışındayım. Bir dönem onların adamıydım, artık onların kabusuyum" dedi.

RİZELİ KİM?

Şinal, daha önce çapraz sorgusunda üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun "Seni kullandığını söylediklerin arasında Rizeli başka bir kişi var mı?" sorusuna cevap vermediğini anımsatarak, "Rizeli olan başka bir kişinin şimdi Emniyet Müdür Yardımcısı olan Terörle Mücadale Şube Müdürü Mutlu Ekizoğlu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"ŞİNAL BENİ TEŞHİS ETMEDİ"

Duruşmada söz alan tutuklu sanık Boğaç Kaan Murathan ise, Bedirhan Şinal'in Edirne Cezaevi'nde 19 Aralık 2008 tarihinde polisler tarafından alınan ifadesinde imzasının bulunmadığını söylediğine dikkat çekti. Şinal'in emniyet ifadesinde "Adı Emre olan Boğaç lakaplı" birinden söz ettiğine ancak cezaevinde alınan ifadesinde Boğaç Kaan Murathan olarak düzeldiğine dikkat çekti. Murathan, "Baştan beri hiçbir teşhisim yok. Bedirhan Şinal beni teşhis etmedi. Adil Serdar Saçan emrindeki Ahmet İhtiyaroğlu ve Serdar Akça'nın bana işkence yaptıklarını söylemiştim. Bu dosyayı da yapan Serdar Akça'dır" diye konuştu.

"BİR NUMARASINI ARAŞTIRMAYACAKSANIZ DA NEYİ ARAŞTIRACAKSINIZ"

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük de, tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük, davada aslında iddia edilen Ergenekon örgütü ve Danıştay saldırısının araştırılmadığını öne sürerek, "Burada başka bir şey araştırılıyor ama ne olduğunu ben de bilmiyorum" dedi. MİT'in Ergenekon şemasının kamuoyuna açıklanmamasını eleştiren Küçük, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın Ergenekon'un bir numarasını bildiği yönündeki açıklamasına da değindi. "Ergenekon'un bir numarasını araştırmayacaksanız, neyi araştıracaksınız" diye soran Küçük, "İddianamede örgütün 'köprü elemanı' olarak gösteriliyorum. Örgütün gizli sivil üst yapısı ile askeri kanat arasında önemli bir konuma sahip olduğum söyleniyor. Ancak bu yapının üstünde ve altında olanlar açıklanmıyor" diye konuştu. Sanık ve avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından duruşmaya taleplerin değerlendirilmesi için ara verildi.

TUNCAY GÜNEY İFADE VERMEYİ YİNE REDDETTİ

Dolandırıcılıktan gözaltına alındığı 2001 yılında verdiği ifadeleri Birinci Ergenekon iddianamesine dayanak oluşturan Tuncay Güney'in, Kanada'da hakkındaki soruşturma kapsamında ifade vermeyi reddettiği açıklandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Tuncay Güney hakkındaki soruşturmanın akibetinin öğrenilmesi için yazılan müzekkereye İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan cevap geldi. Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız imzalı 12 Aralık 2011 tarihli yazıda Tuncay Güney hakkında halen yürütülmekte olan bir soruşturma olduğu kaydedilerek, "Şüpheli Tuncay Güney hakkında 31 Mayıs 2010 tarihinde Kanada yetkili adli makamlarından yeniden adli yardım talebinde bulunulmuş, şüpheli Kanada yetkili adli makamlarına ifade vermeyeceğini beyan etmiştir" denildi. Tuncay Güney için daha önce de ifade vermesi yönünde Kanada adli makamlarından yardım talep edilmiş ancak Güney ifade vermeyi reddetmişti.