BIST 10.248
DOLAR 32,31
EURO 34,82
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

TÜBİTAKta grev kararı kalktı

Sendikanın grev kararı almasına neden olan, giyim maddeleri eski haliyle kaldı.

Abone ol

Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası'nın, yaklaşık 3 bin çalışan adına Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve bağlı iş yerlerinde yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılması dolayısıyla grev kararı kalktı.

Sendikanın toplu iş sözleşmesinin ''kapsam'' ve ''giyim yardımı'' maddelerine yönelik talepleri nedeniyle tıkanan görüşmelerde uzlaşmaya varıldı.

Toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre, ücretler ve ücrete bağlı maddelerle ilgili düzenlemeler, Türk-İş ile hükümet arasında imzalanan çerçeve protokol doğrultusunda yapılacak. İşçi ücretlerinde, bu yıl için 140 YTL'den az olmamak üzere yüzde 10 artışa gidilirken, ikinci yılın birinci ve ikinci 6 ayları için ücretler yüzde 3'erlik oranlarda yükseltilecek.

Sendikanın, TÜBİTAK'ın Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) projelerinde görev yapan ve toplu iş sözleşmesi kapsamı dışında kalan personel ile ''kapsam dışında kalması için hiçbir neden bulunmadığı'' ifade edilen personelin sözleşme kapsamına alınması konusundaki talepleri, işveren temsilcileri tarafından kabul edilmedi.

Başlangıçta 30 civarında kişinin görev aldığı bu projelerde istihdam edilen personel sayının 300'e kadar çıktığını belirten sendika yetkilileri, bu durumun gelecekte iş yerinde sendikanın yetkisinin düşmesi tehlikesi yaratacağı gerekçesiyle kapsam maddesinin yeniden düzenlenmesini istiyordu.

Grev kararının arkasında yatan ''giyim yardımı'' konusunda da sendikanın talebi doğrultusunda adım atılmadı.

Sendikanın, yaklaşık 5 yıl önce 6'şar aylık dönemler halinde 350'şer YTL olarak ödenen giyim yardımının günün koşullarına göre yeniden düzenlenmesi isteğine, işveren temsilcileri onay vermeyince madde mevcut haliyle kaldı.

Sendikanın taleplerinde geri adım atmasıyla sağlanan uzlaşma doğrultusunda, 2 yıl süreyle geçerli olacak toplu iş sözleşmesi için anlaşmaya varıldı.

Tarafların anlaşmasıyla sendikanın aldığı grev kararı da kaldırıldı.

Sendikanın 20 Temmuz'da Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığında, 10 Ağustos'ta TASİŞ'te, 10 Ağustos'ta Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilen SSK'da aldığı grev kararları ise geçerliliğini koruyor.