BIST 10.111
DOLAR 32,38
EURO 34,77
ALTIN 2.409,93
HABER /  DÜNYA

TSYD Başkanından yabancı yorumu

Türkiye Gazetesi Spor Müdürü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Naci Arkan, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 10 yabancı sı...

Abone ol

Türkiye Gazetesi Spor Müdürü ve Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Başkanı Naci Arkan, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) 10 yabancı sınırı 6+0+4 sistemini değerlendirdi.
Türkiye’nin yabancı cenneti adıyla anılan bir lakabı olduğunu ifade eden Naci Arkan, “Dünyada hiç eşi benzeri yok, tribüne futbolcu transferi. 18 tane takım var, 4 yabancısı tribüne gidecek. 72 tane yabancı futbolcuyu biz tribün için transfer ediyoruz. Ne yazık ki işin gerçek tarafı budur. Bence doğru değil bu karar. Eğer yabancı transfer yapacaksanız sadece saha için olmalıdır. Yani futbol federasyonunun 6+0+4 gibi yanlışlığını kulüplere mal etmemesi lazım. Federasyon demeli ki 6 tane yabancı alırsın oynatırsın denir ya da 10 yabancı alırsın hepsini oynatırsın. Son derece yanlış bir uygulama. Bu yanlış uygulamanın neresinden dönülür bilmiyorum, çünkü dönemezler. Kulüpler birliğinin öyle bir istekleri var ki, onlara göre sınırsız yabancı futbolcu olması lazım. Bana göre yabancılara verilen paraları bir türlü kamufle ediyorlar, ayrıca hak etmedikleri paraları veriyorlar yabancılara, o kadar bolluk içinde yüzüyorlar ki kulüpler kasalarından çıkan parayı sonradan kendilerine vergi olarak nasıl döndüğünü, o verginin nasıl kabardığını maalesef farkına varamıyorlar. Tribüne oynamak adına, tribünleri mutlu etmek adına yapılan transferler bunlar. Bu yanlış uygulama senelerce devam edeceğe benziyor çünkü bizim kulüplerin yabancı hayranlığı asla bitmez” diye konuştu.

“TÜRKİYE CUMHURBAŞKANININ 10 BİN TL ALDIĞI BİR ÜLKEDE YABANCILAR MAÇ BAŞINA 35 BİN EURO PARA ALIYORLAR”
Yabancı futbolcunun bol olmasına karşı olduğunu belirten Arkan, “Neden yabancı futbolcu? Milli olma şartını koyarsanız yabancı futbolcuya Türkiye’ye gelebilmesi için buna eyvallah, hiç milli olmamış nerdeyse mahallede oynayan Afrika’nın ücra bir köşesinde top oynarken gördükleri adamı yakalayıp buraya getiriyorlar. Adamlar 1 Dolar, 2 Dolar nedir bilmezken, milyon Euro’lar veriliyor. Yabancı oyuncu alırsanız kaliteli yabancı alırsınız Drogba gibi. Kaç yaşında olursa olsun oynar bu tip oyuncular. Öyle yabancı oyuncular alıyoruz ki yabancılar Türkiye’nin namını duymuşlar. Kapıyı öyle inanılmaz fiyatlarla açıyorlar ki inanılmaz rakamlar bunlar. Türkiye Cumhurbaşkanının 10 bin TL aldığı bir ülkede bunlar maç başına 35 bin Euro para alıyorlar. En düşük para alan 15 bin Euro alıyor maç başına. Bu kadar insafsızlık olmaması lazım, hükümetinde bu kadar hovardalığa izin vermemesi lazım bu ülkede alırsın ama vergisini ödersin. Futbolculara vergi yüzde 15’ten yüzde 30’a çıktı, kulüpler isyan haline girdi. Yabancılara öyle bir vergi koyacaksınız ki çatır çatırda ödemek zorunda kalacak. Yabancı hayranlığının önüne geçmedikten sonra biz Türk futbolu ile övünmeyelim” ifadelerini kullandı.

“UEFA’NIN BU İŞLERE TAHAMMÜLÜ YOK”
Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin UEFA Disiplin Kuruluna sevk edilmesi konusunda düşüncelerini aktaran Naci Arkan, “UEFA’dan iki kulüp içinde iyi sonuç çıkacağını tahmin etmiyorum. Bu zamana kadar 2 yıldan beridir bu işi biz uyuttuk gibisinden görüldü. UEFA bazı şeyleri çok ince bir şekilde inceler. Bizdeki gibi bazı olayların üstünü örtmüyor UEFA ve sonunda disiplin kurulu gelin buraya dedi. Bu işin bence asla kurtuluşu yok yani iş buraya gelmiş ise disiplin kuruluda bu kadar aceleci ve kararlı davranıyorsa bu işin temizlenmesini istiyorlar. Bu saatten sonra beraat olmaz. İstedikleri kadar savunma hazırlasınlar, adamların ellerinde mahkeme kararları var. Şike yapıldığına dair Türk mahkemelerinin kararları var. Biz kesin çözüm yapmıyoruz sadece işi uzatmaya çalışıyoruz. UEFA’nın bu işlere tahammülü yok” değerlendirmesinde bulundu.