BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Tsunami işte bu hızla yayıldı

Japonya'yı yıkan tsunaminin inanılmaz hızı simulasyon ile ortaya çıkarıdı. Dehşetin büyüklüğü net bir şekilde gözüküyor.

Abone ol

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi (NOAA)'nın Tsunami Araştırmaları Merkezi, dün Japonya'yı vuran 8,9 büyüklüğündeki depremin sebep olduğu dev dalgaların tüm Pasifik'i nasıl etkilediğini gösteren bir simülasyon hazırladı.

Çatallanarak İlerleyen Tsunami Metodu (MOST) adı verilen yöntem ile hazırlanan bilimsel simülasyon, saatte 500 kilometre hızla ilerleyen dalgaların kaç saatte hangi bölgelere ulaştığını ortaya koyuyor. Merkezi ABD'nin Seattle kentinde bulunan NOAA, okyanustaki şamandıralar ve derin okyanus değerlendirme cihazlarından gelen veriler ışığında, Pasifik üzerindeki etkiyi ve tsunaminin inanılmaz hızını ortaya çıkardı.

Depremin ardından Pasifik ülkeleri için tsunami uyarısı yapılmış, ancak daha sonra Avustralya, Yeni Zelanda, Endonezya ve Filipinlerin de içinde yer aldığı bazı ülkelerde uyarı kaldırılmıştı. Hawaii'de de büyük bir hasar meydana gelmedi. Ancak ABD'nin California eyaletinde 25 yaşında bir kişinin dalgalara kapılarak kaybolduğu öğrenildi.