BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

İsrail, 'Göktürk' uydusundan korkuyor

İsrail'in, ‘casusluk yapar’ endişesiyle Göktürk uydusundan korkması Reuters'a da haber oldu.

Abone ol

İsrail, Türkiye'nin 2013 yılında yörüngeye oturtmayı planladığı Göktürk keşif ve gözetleme uydusunun kendi topraklarını da görüntüleyeceği endişesiyle projeyi engellemeye çalışıyor.

Göktürk uydusunun, 2 metre ve üzerindeki objelerin yüksek çözünürlükte görüntülerini toplayabilecek olması, İsrail yönetiminde endişe yaratıyor. Göktürk Projesi'nin durdurulması için, uydunun üretimini yapan İtalya ve Fransa'da lobi faaliyetlerine başlayan. İsrail'in bu endişesi, Reuters'a da haber oldu.

'MUHATABIMIZ YOK'

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, "Yüksek çözünürlükte görüntülenmediğimizi garanti altına almamız gerek. Ama bunu Türklerden isteyebilir miyiz? Muhatap olacağımız kimse yok" dedi. Milli Savunma Bakanlığı yetkilileri ise "Yıllardır İsrail kendi uydularıyla Türkiye'yi görüntülüyor. Uluslararası ilişkilerde mütekabiliyet esastır. Onlar Türk topraklarını gözetliyorsa, Türkiye'nin de aynı hakkı vardır" ifadesini kullandı.

AMAÇ, ASKERİ İSTİHBARAT SAĞLAMAK

Göktürk keşif ve gözetleme uydusu, özellikle Avrupa, Kafkaslar ve Ortadoğu'da askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayacak. Uydu, Türkiye'nin PKK'yla mücadelede elini güçlendirecek. Uydu için 2009 yılında İtalyan Telespazio şirketiyle sözleşme imzalandı. İtalyan şirket, Fransız savunma şirketi Thales'le birlikte projeyi yürütüyor.

İSRAİL ELENMİŞTİ

Projenin Türk ortakları ise Aselsan, TÜBİTAK, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü. İhaleye İsrail de IAI şirketiyle girmiş, ancak "Topraklarımız görüntülenmesin" şartı koşunca Türkiye bu şirketi elemişti.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜK SIRALAMASI

ABD, 1997'de çıkardığı bir yasayla, İsrail topraklarının yüksek çözünürlükte çekilen uydu fotoğraflarının Amerikan firmalarınca ticaretinin yapılmasını yasakladı. ABD yönetimi, yabancı firmalarında "Ulusal Savunma Yetki Yasası"na uyması için baskı kuruyor. İsrail yönetimi de Türkiye'nin yeni uydusuyla, ABD'nin bu sınırlamasını aşacağına inanıyor

ERDOĞAN'DAN İSRAİL'E TEPKİ

"10 yıllardır bizi izliyorsunuz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Göktürk uydusuna şartlı parça satmak isteyen İsrail'i isim vermeden eleştirerek, "10 yıllardır sizler bizi izliyorsunuz" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin yerli uydusunu 2013 yılında uzaya göndereceğini söyledi. Bundan rahatsız olanların bulunduğuna dikkat çeken Başbakan, uydunun yapımında kullanılacak bazı parçaları İsrail'i gözetlememe şartıyla vermek isteyen İsrail'i isim vermeden eleştirdi. Erdoğan, "10 yıllardır sizler bizi izliyorsunuz. Ama şimdi Göktürk uydumuz 2013'te yerine çıkıyor. 2023 yılı hedeflerine sımsıkı sarılıp, var gücünüzle onları gerçekleştirmek için çabalayacak olan sizlersiniz." dedi.