BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

TSKnın açıklaması tatmin etmedi!

Genelkurmay'ın JİTEM adlı birimin varlığının olmadığına dair yaptığı açıklama kimseyi tatmin etmedi.

Abone ol

TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM'in varlığının tartışmasız olduğunu söyledi. Elkatmış, Jandarma Genel Komutanlığı'nın o dönemde de JİTEM diye bir kuruluşun varlığını kabul etmediğini, ancak bu kuruluşun yaptıklarıyla ayan beyan ortada olduğunu kaydetti. JİTEM, Susurluk Raporu'nda da "Varlığı tartışılan ancak eylemleri tartışmasız gerçek olan' diye tarif ediliyor.

Genelkurmay'ın, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği "JİTEM adlı bir birimin olup olmadığı, var ise hangi tarihte kurulduğu, faaliyetine devam edip etmediği, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıkları" cevabi yazıda "Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş JİTEM adında herhangi bir birim mevcut değildir." açıklaması JİTEM'in varlığını bir kez daha tartışmaya açtı. TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış, JİTEM'in varlığının dünya alem tarafından bilindiğini ifade etti.

"YOK DEMEKLE YOK OLMUYOR"

Elkatmış, Genelkurmay'ın yaptığı açıklamanın JİTEM gerçeğini değiştiremeyeceğini söyledi. Genelkurmay'ın hala geçmişte yapılan hataların üstünü örtme anlayışı ile hareket ettiğini ileri süren Elkatkış, "Bir şeye yok demekle yok olmuyor. Nitekim o dönemde de Jandarma Genel Komutanlığı Susurluk Araştırma Komisyonu'na gönderdiği bir yazı ile 'JİTEM diye bir kuruluş yoktur' diye bildirmişti. Ama JİTEM'in varlığını dünya alem biliyor. Nitekim resmi kayıt ve evraklarda var. Para ödenmiş, takdirler verimli maaş bordroları var. O tarihlerde JİTEM'e bağlı çalışan Binbaşı Cem Ersever'in açıklamaları ve kitapları ortada. Yine Ergenekon sanıklarından Albay Arif Doğan övünerek 'JİTEM'i ben kurdum' diyor. Geçmişte bununla uğraşanlar var diyor." şeklinde konutu.

Elkatmış, adı ne olursa olsun böyle bir kuruluşun varlığı konusunda kamuoyunun şüphesinin bulunmadığını ifade etti. Elkatmış şu ifadeleri kullandı: "İsmine JİTEM demezsin de başka bir şey dersin. Burada önemli olan kamuoyunun nasıl algıladığıdır. Varlığını herkes biliyor. İcraatları var, faili meçhuller var. Yoksa Doğu ve Güneydoğu'daki faili meçhulleri kim işledi? İtirafçıları kim kullandı, kullanıyor? Türkiye'nin sıkıntısı tam da budur. Bir şey dürüstçe ifade edilemiyor. Hatalar dile getirilmiyor. Tahammül edilemiyor."

Mehmet Elkatmış, dönemin Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman'ı dinlemek üzere komisyona çağırdıklarını ancak gelmeyerek yazılı açıklama gönderildiğini söyledi. Elkatmış, o dönemde gelen yazılarda da JİTEM'in varlığının inkar edildiğini ancak bunun hiçbir komisyon üyesini ikna edemediğini aktardı. Elkatmış, yaptıkları araştırmalar sonucunda Doğu ve Güneydoğu'daki faili meçhullerin tamamının JİTEM tarafından işlendiğini tespit ettiklerini belirtti.

EYLEMLERİ TARTIŞMASIZ GERÇEK

Öte yandan o dönemde hukuk dışı yapılanmaları ortaya çıkarmak amacıyla kurulan TBMM Susurluk Araştırma Komisyonu'nun kaleme aldığı Susurluk Raporu'nda JİTEM ile ilgili çarpıcı değerlendirmeler yer alıyor. Buna göre, JİTEM'in varlığı, raporun öneriler kısmının 315. sayfasının son iki paragrafında şu ifadelerle formüle ediliyor: "Devletin içinde çok sayıda istihbarat örgütü kurulurken, bunlar arasında koordinasyonsuzluk yaşandığı anlaşılmıştır. Hatta JİTEM'in tam olarak ne görev yaptığı öğrenilememiştir. JİTEM'in varlığı tartışılırken, eylemlerinin tartışmasız gerçek olduğu ortaya çıkmıştır."

VELİ KÜÇÜK, HALK ARASINDA JİTEM OLARAK BİLİNEN BİRİMİ BEN KURDUM DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanlığı'nın, Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne bünyesinde Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele (JİTEM) adlı birimin bulunmadığını bildirmesi JİTEM'i tekrar tartışmaya açtı. Ergenekon sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük, tutuklanma istemiyle sevk edildiği mahkemede halk arasında JİTEM olarak bilinen birimi kendisinin kurduğunu ifade etmişti. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen yazıda, TSK bünyesinde 'JİTEM' adında bir birimin olmadığının bildirilmesi üzerine bu kurumun 'var mı, yok mu' tartışması tekrar alevlendi. JİTEM adına düzenlenmiş kimlik ve maaş bordroları basına yansımış, emekli Orgeneral Necati Özgen de, katıldığı bir programda, "JİTEM denilen insanlar da subay. Subay, yemek yediği yere ihanet edebilir mi?" ifadelerini kullanmıştı.

Ergenekon davasının en önemli sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük de, JİTEM'in varlığını mahkeme ifadesinde kabul etmişti. Soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 26 Ocak 2008 tarihinde hakim karşısına çıkan Küçük, JİTEM sorusuna, "Ben Jandarma İstihbarat Gruplar Komutanlığı'nı kurdum. Bu birim halk arasında JİTEM olarak bilinir. Kanunda yeri olan bir birimdir, bu birimin çalışmaları yapılmıştır." karşılığını vermişti. Küçük'ün bu ifadeleri mahkeme tutanağına da geçmişti.