BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.437,83
HABER /  GÜNCEL

TSK ile PKK arasında 1 kilometre kaldı!

34 kişinin ölümüne neden olan Uludere olayı sonrası bölgede yeniden tansiyon yükseldi. Bu kez gerginlik nedeni TSK ile PKK arasındaki mesafenin daralması.

Abone ol

28 Aralık 2011’de 19'u çocuk 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan Uludere olayı sonrası bölgede tansiyon bu günlerde yeniden yükseldi.

Roboski bölgesindeki sınıra asker sevkiyatı yapılması köylüleri tedirgin etti. Köy halkı barikat kurarak askerlerin geçişini engellemek istedi. Askerlerin, bölgede operasyon hazırlığında olduğunu ileri süren köylüler, çatışma çıkmasından endişeli.

ATEŞLE BARUT YAN YANA

Cumhuriyet'in haberine göre, köy halkının en büyük endişesi PKK ile askerin arasındaki mesafenin azlığı. 

“Birbirlerine çok yaklaştılar, korkuyoruz. Daha önce hiç bu kadar yakın mesafede olmamışlardı. 2013’te aynı yerde askerle gerilla çatıştı, bir asker öldü. Bir ölüm bile kaldıramayız.”

ASKER NEDEN SINIRA GİTTİ?

Köylülerin aktardıklarına göre, askerler bölgedeki kaçakçılığı önlemek için bölgeye yerleştiklerini söylüyorlar ancak açıklamalar bölge halkını sakinleştirmeye yetmedi:

“Bu hazırlık kaçakçılığı önlemek için diyorlar, katırcılar için 100 asker yeter, dağda yüzlerce asker kamp kurdu. Asker anneleri de sesimizi duysun, 20 gündür gözümüze uyku girmiyor.”

uludere-asker-ve-pkk-arasinda-bir-kilometre-kaldi.jpeg

HDP'Lİ ENCÜ ANLATTI

Köyden bir isim olan HDP Şırnak Milletvekili adayı Ferhat Encü, asker ve PKK noktaları arasındaki mesafeyi şu örnekle anlattı:

“Askerin kamp kurduğu yer Şirit Yaylası’dır. Şu anda PKK ile asker arasında en fazla bir kilometre mesafe var. Hatta gerillanın ‘tepeciler-gözetleyiciler’ denilen grupları daha önde olduğundan, asker ve PKK arasındaki konumlanma 500 metreye kadar düşebiliyor. Askerin çadırları gerillanın çok yakınında. HPG, bizim ‘Şehit Kendal’ (Karaçalı) dediğimiz sıfır noktasındadır. Asker ise gerillanın hemen aşağısındadır. Oysa orada her yeri gözetleyebilecek kapasitede iki üs bölgesi vardır. Askerin oradan çıkarılıp dağa sıralanması ne içindir? Bunu anlamıyoruz, çok kaygılıyız. İkinci bir Ağrı olmasından endişe ediyoruz.”