BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,10
ALTIN 2.517,76
HABER /  GÜNCEL

TSK elektronik oy pusulası geliştirdi

TSK'ya bağlı HAVELSAN Yüksek Seçim Kurulu'nun istemi üzerine elektronik oy verme sistemi geliştirdi..

Abone ol

TÜRK Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'nın bilişim alanında faaliyet gösteren şirketi HAVELSAN, Yüksek Seçim Kurulu'nun istemi üzerine elektronik oy verme sistemi geliştirdi. Sistemi siyasi partilere anlatmaya başlayan HAVELSAN Genel Müdürü Faruk Yarman ve iki teknik personel CHP Genel Merkezi'ni ziyaret etti.

BARKODLU OY PUSULASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, Bilim Platformu Başkanı Nesrin Baytok ve Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'a brifing veren Yarman, projeye göre oy verme işleminin elektronik digital oy verme sandığı aracılığıyla yapılacağını anlattı. Yarman'ın verdiği bilgilere göre, vatandaşlar oy vermeye gittiğinde, elektronik bir makineye barkodlu bir kartı okutacak, ekrandan oy vereceği partiyi işaretleyecek. Makineden çıkacak olan barkodlu ve partisi belirlenmiş oy pusulası kapatılarak sandığa atılacak. Oy verme işlemi sırasında makine de kendi kutusuna aynı oy pusulasını atacak.

Oy verme işlemi bittikten sonra yazar kasalardan alınan günlük rapor gibi sandık raporu alınacak. Böylece hem oyların sayımında harcanan zaman tasarrufu sağlanacak hem de güvenlik sorunu aşılacak.

YSK'ya da sunulan yeni sistemin amacının ise seçim usulsüzlüklerini ortadan kaldırmak olarak açıklandı. CHP'liler brifing veren Yarman'a sistemle ilgili kaygılarını iletti. Tacidar Seyhan, "Eski seçim sisteminde en büyük hile bir kişinin yerine başka bir kişinin oy kullanmasıydı. Bu sistemde de bu sağlanabilir. Bu yüzden parmak izi ya da göz retinası gibi biometrik bir sistem öneriyoruz" dedi.

HAVELSAN yetkililerinin verdiği bilgilere göre yeni sistemin öncelikle oda seçimlerinde denenmesi planlandı. Sistem siyasi partilere anlatıldıktan
sonra hükümet ile yeniden görüşülecek ve YSK'ya son şekli iletilecek.