BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.441,06
HABER /  POLİTİKA

"Trump'ın açıklamaları talihsizlik"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump'ın Müslüman ülkelere getirilen vize yasağıyla ilgili açıklamalarını değerlendirdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın vize yasağıyla ilgili açıklamalarını "talihsiz bir açıklama" olarak niteledi. Trump ile telefonun dışında yüz yüze de görüşeceklerini belirten Erdoğan, her iki tarafından ikili ilişkileri yürütme kararlılığında olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan'ın El Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, bir soru üzerine Trump'ın koyduğu ABD'ye giriş yasaklarına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Trump’ın özellikle yedi İslam ülkesinden insanların ABD’ye girişiyle ilgili yapmış olduğu açıklamayı “talihsiz bir açıklama” olarak nitelendiren Erdoğan şöyle devam etti:

"Çünkü bu ülkelerin insanları belli bir seyahat hürriyetine hakim; seyahat hürriyetinin yanında da bu insanların bir çoğu çifte vatandaşlık sayesinde aynı zamanda ABD vatandaşıdır. Şimdi ABD’nin vatandaşı olan bu insanlara karşı, kalkıp da belirli ülkelerden hareketle böyle bir yasak getirilmesi, atılmış hatalı bir adımdır diye düşünüyorum. Nitekim yargı kurumları da bu konuyla ilgili olarak şu anda, ABD’de malum farklı adımlar atmak suretiyle o ülkelerin mensubu insanların haklarını koruma noktasında belli kararlar alıyorlar. Tabii özellikle şu anda Körfez’de, özellikle yine Suudi Arabistan’da atılacak olan birlik ve beraberliğe dayalı adımlar, birçok şeyi inanıyorum ki çözecektir. Burada mesele duruş meselesidir. Bu duruşu başarılı bir şekilde bizim sürdürmemiz lazım."

"YÜZ YÜZE DE GÖRÜŞECEĞİZ"

"Tabii bizim telefonla görüşmelerimizden sonra yakın zamanda Sayın Trump’la öyle zannediyorum ki bir yüz yüze görüşmemiz de olacaktır." ifadelerini kullanan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu yüz yüze görüşmede NATO’nun mensubu iki ülke olarak, birçok şeyleri ele alma fırsatımız olacak. NATO’nun dışında bizim Amerika’yla tabii bir stratejik ortaklığımız var. Bu stratejik ortaklığımızın gereği olan adımları da atma fırsatını bulacağız. Bugüne kadar bunu bu şekilde getirdik, bundan sonra da bunu bu şekilde getirmemiz lazım. Bu askeri alandadır, siyasi alandadır, ekonomik, ticari, bütün bu alanlarda Amerika’yla olan bu münasebetleri Sayın Trump’la birlikte de bu dönemde sürdürme arzusu, niyetinde olduğumuzu zaten telefon görüşmesinde de kendilerine söyledik. Onların da niyetinin bu olduğunu telefon görüşmesinde bizzat kendilerinden duyma fırsatını buldum."