BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Trump'a posta koyan liderler! Merkel dışındakiler bakın kim?

ALMANYA Başbakanı Angela Merkel'in ABD Başkanı Donald Trump'a posta koyduğu anın fotoğrafı dünya medyasına bugün ilginç başlıklarla yansıdı. Dünya medyası bu kareyi 'Dünya Trump'a karşı' diye verdi. Trump ise öfkesini Kanada'ya kustu.

Abone ol

ABD Başkanı Donald Trump ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in objektife yansıyan görüntüsü, dünyanın gündemine oturdu. Fotoğrafla ilgili olarak "Dünya Trump'a karşı" şeklinde yorumlar yapıldı. Bu fotoğrafı dünyanın önde gelen ajanslarından önce Alman hükümetinin paylaşması ise dikkatlerden kaçmadı.

Fotoğraf Kanada’da düzenlenen G-7 zirvesinde çekildi. Fotoğrafta, etrafında Avrupalı liderlerin bulunduğu Almanya Başbakanı Angela Merkel’in masada oturan ve yanında Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un durduğu ABD Başkanı Donald Trump’a ‘titiz’ bir şekilde baktığı görülüyor. Ortadaysa kollarını bağlamış Japonya Başbakanı Şinzo Abe yer alıyor. İşte fotoğraftaki dünya liderleri ve istekleri;

1. Donald Trump, ABD Başkanı : Trump, yakın dönemlerde yaptığı gümrük vergisi açıklamasıyla ABD'nin müttefikleri Avrupa Birliği, Meksika ve Kanada'yı son derece şaşırttı. Buna göre Trump, bu ülkelerden çelik ihracatına yüzde 25, alüminyum ihracatına ise yüzde 10 gümrük vergisi getirdi. Bütün ülkeler misilleme tehdidinde bulundu ve bu gerilim G7 zirvesine de damgasını vurdu.

2. John Bolton, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı : John Bolton üç ay önce Başkan Trump tarafından ulusal güvenlik danışmanlığı görevine atandı.

3. Kazuyuki Yamazaki, Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı : Yamazaki bu göreve Temmuz 2017'de atandı. Japonya'nın geçtiğimiz haftalarda gerçekleştidiği Pakistan ziyaretinde ülkesinin heyetinin başında bulundu.

TRUMP'IN ELİNİ KIZARTTILAR
Zirveye ilişkin ortaya çıkan bir başka fotoğraf yaşanan gerilimin düzeyini gösterdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Trump'ın elini sıktıktan sonra çekilen görüntü, zirvede tansiyonun ne kadar yüksek olduğunu ortaya koydu.

4. Şinzo Abe, Japonya Başbakanı : ABD'nin gümrük vergilerine karşı misillemede bulunması için Abe'ye yoğun baskı yapılıyor. Bu, onu zor bir durumda bırakıyor. Zira Abe, Trump'la yakın bir ilişki kurabilmek için bugüne dek yoğun çaba harcadı. Bu kapsamda iki lider, Trump'ın seçilmesinden sonra en az 10 kez görüştü.

5. Yasutoşi Nişimura, Japonya Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı

6. Angela Merkel, Almanya Başbakanı : Merkel, zirvedeki anlaşmazlıkların çözümü için çaba sarf eden isimlerin önde gelenlerinden biri oldu. Zirvede, Trump'la ilişkisinin nasıl olduğunu soran gazetecilere yanıt olarak, ABD Başkanı ile her konuda anlaşamadıklarını ancak konuşabildiklerini söyledi.

7. Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanı : Fransa lideri, zirvenin başlamasına saatler kala Twitter'da Trump'la gümrük vergileri konusunda atıştı. Bu durum, iki lider arasındaki sıcak ilişkinin sona erdiği yorumlarına neden oldu.

8. Theresa May, İngiltere Başbakanı :Theresa May, Trump ile geçen hafta yaptığı telefon görüşmesinde gümrük vergisi kararının hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Ancak İngiliz lider, zirvede uzlaştırıcı bir dil kullanmaya özen gösterdi ve liderleri olası bir ticaret savaşından uzak durmaya çağırdı.

9. Larry Kudlow, ABD Ulusal Ekonomi Konseyi Başkanı : Trump'ın bir numaralı ekonomi danışmanı, ABD Başkanı'nın gümrük vergileriyle ilgili kararını savundu.

Kanada Başbakanı: Kimse bizi sindiremez
Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Trump'la gerçekleştirdiği basın toplantısı sonrasında ABD'nin gümrük vergilerine misilleme olarak bu ülkeye 1 Temmuz'da yeni gümrük vergileri getireceğini söyledi. Trudeau, "Kanadalılar kibar ve makuldür ama bizi kimse sindiremez" dedi.

Trump'tan Kanada başbakanına şok
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile görüşeceği Singapur'daki zirve için Kanada'dan erken ayrılan Trump ise Trudeau'nun yeni gümrük vergisi açıklamasını eleştirdi ve ABD'li yetkililere ortak anlaşmayı imzalamama talimatı verdi. Trump Twitter'dan yayımladığı mesajında ise "Trudeau'nun çok onursuz ve zayıf olduğunu" söyledi.

KAVGANIN SEBEBİ
G7 grubu üyesi altı ülkenin maliye bakanları, liderler zirvesi öncesi yapılan toplantıda Washington'a yeni vergilerin çekilmesi çağrısı yapmıştı. ABD'nin 1 Haziran'da Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe sokması, özellikle Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşları başlaması endişesini doğurmuştu. AB bu adıma karşılık olarak bazı ABD mallarına ek gümrük vergisi getirmişti.

ABD'nin çelik ve alüminyum ihracatıyla ilgili gümrük vergileri konusundaki görüş ayrılıklarının üzeri, ortak sonuç bildirgesinde kapatılmak istendi.