BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Trump Gülen için Türkiye'yi gözden çıkarmaz çıkaramaz!

Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, ABD seçim sonuçlarını ve Donald Trump'ın başkanlığı döneminin politik sinyallerini internethaber.com'a özel bir analizle değerlendirdi.

Abone ol

Eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, İnternethaber.com'a özel kaleme aldığı ABD seçim sonuçlarına ilişkin analiz yazısında 'Trump, Fethullah Gülen'i iade eder mi?' sorusuna yanıt verdi.

Trump'ın Türkiye yanında bir politika sergileyeceğini yazan Bağış, "ABD'nin ulusal çıkarlarını herşeyin üstünde tutmaya yemin ederek göreve başlayacak olan yeni başkan, NATO'nun ikinci büyük askeri gücü olan stratejik bir ülkeyi istihbarat servisinin taşeron olarak kullandığı bir terör çetesi olan FETÖ için gözden çıkarmaz, çıkaramaz" dedi.

Bağış'ın analizinin detayları ise şöyle:

"İnternethaber.com'un değerli genel yayın yönetmeni Hadi Özışık'ın daveti üzerine bu sayfalarda geçtiğimiz ay yaklaşan ABD seçimlerini değerlendirmiştik.

O yazımızda Trump'ın başkanlığa aday olduğu ilk günden itibaren peşpeşe başarılı sürprizler ortaya koyduğunu vurgulayıp ipi göğüsleme ihtimalinin tahmin edilenden daha yüksek olduğunu vurgulamıştık. Sevgili Hadi Ağabey'in ricası üzerine bugün de Amerikan halkının kendi derin vesayet mekanizmalarına karşı gerçekleştirdiği demokrasi ihtilalinin analizini yapmaya çalışacağız.

Trump zaferinin siyaset tarihinin en belirgin bireysel başarı örneklerinden olduğunu sözün başında belirtmek gerekir. Ana akım medya, derin devlet mekanizmaları, ekonomi ve sanat dünyasının yanı sıra kendi partisinin önüne koyduğu tüm engeller ve rakiplerinin belaltı vuruşlarına rağmen milleti ile gönül bağı kurabilen Donald Trump'ın seçim kampanya stratejileri çok geçmeden ders kitaplarında yer alacaktır.

Önceki yazımızda belirttiğimiz gibi ABD'nin ulusal çıkarlarını herşeyin üstünde tutmaya yemin ederek göreve başlayacak olan yeni başkan, NATO'nun ikinci büyük askeri gücü olan stratejik bir ülkeyi istihbarat servisinin taşeron olarak kullandığı bir terör çetesi olan FETÖ için gözden çıkarmaz, çıkaramaz.

Evet, Trump kampanya döneminde Amerikan halkının ve özellikle de Cumhuriyetçi Parti tabanının korku ve endişelerini kendini zirveye taşıtabilecek kadar istismar edebildi. Atalarımızın dediği gibi "taç giyen başa akıl gelir". Artık aday değil, başkan olma sorumluluğunu üstlenen Donald Trump ne milyonlarca müslüman vatandaşını sınırdışı edebilir ne de komşusu Meksika ile sınırına yeni bir Çin Seddi örebilir.

İtalya'da medya patronluğundan siyasete atılarak skandalların altından kalkmayı başarabilen Berlusconi ile Hollywood film yıldızlığı sonrası geldiği Başkanlık makamında beklentilerin aksine komünizmi çökerterek tarihin en başarılı devlet adamları listesine giren Ronald Reagan gibi Trump da sürprizler yaparak adını siyaset tarihine yazdırabilir.

İlk zafer konuşmasında tüm ülkelerle işbirliği yapacağını ilan eden yeni başkan, ABD çıkarları için başka ülkelerin enerji kaynaklarını istismar etme, başka ülkelerde iç savaş ve mezhep çatışmaları çıkarma veya darbe yaptırma gibi karanlık oyunlara tevessül etmez ve müttefikleri ile samimi, direk ve şeffaf iletişim kurarsa küresel destek görecektir.

ABD seçim sonuçları dünyamızın tek kutuplu güç merkezinden çok kutuplu güç merkezlerine dönüşen bir süreci tetikleyecektir. Cumhurbaşkanımızın "Dünya beşten büyüktür" sloganı ile sıkça vurguladığı Birleşmiş Milletler teşkilatının yeniden yapılanma ihtiyacı bu tetiklenme sonrası çok daha gerçekleştirilebilir hale gelecektir.

Yeni ve daha adil bir dünya düzenin kurulması ümidiyle bu neticenin hayırlı olmasını dileyelim. "