BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

TRT maaş ödeyemeyebilir

TRT'nin ekonomik durumu kötü. Maaşlar ödenmeyebilir! Genel Müdür Şenol Demiröz, TRT'nin zor durumda olduğunu ve bunun maaşlara yansıyacağını söyledi.

Abone ol

TBMM KİT Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtlayan TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, ‘Mesai bittiğinde Genel Müdürlük binasından 3 bin 700 personel fabrika işçisi gibi boşalıp servise gidiyor. Bu iş devlet memuru işi değil’ dedi.

TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz, TRT’nin maaş ödeyemeyecek durumda olduğunu belirterek, personelin haziran maaşını ödeyemeyebileceklerini resmi yazıyla ilgili bakanlığa bildirdiğini söyledi. Demiröz, kurumun ‘özel çıkar gruplarının baskılarından uzak’ kamu yararını gözeten özerk bir yapılanma içinde olmasının kaçınılmaz hale geldiğini bildirdi. TBMM KİT Komisyonu önceki gün, TRT’nin 2001, 2002 ve 2003 yılları hesaplarını ibra etti. TRT Genel Müdürü Demiröz, toplantıda ağırlıklı olarak kurumun ekonomik sorunlarından sözetti.

160 TRİLYON KAYIP:

Demiröz, kurumun 2001 yılının kárının 113 trilyon TL, 2002 yılı kárının da 109 trilyon TL olduğunu ifade etti. Demiröz, 2003 yılında elektrikten alınan yüzde 3.5 payın Bakanlar Kurulu kararı ile yüzde 2’ye düşürülmesi sonucu kaynaklarının yaklaşık 160 trilyon lira kayba uğradığını ve 2003 yılı hesaplarının zararla kapatıldığını bildirdi. Demiröz, ‘Merkezi bir yapı içinde haber, yayın ve program hizmetlerinin yürütülmesi, TRT yayınlarının izlenirliğinin artırılması ve bunun sonucu da özellikle reklam gelirlerinin artırılması mümkün olamamaktadır’ dedi.

GİDERLERİ KARŞILAYAMIYORLAR

MIYOR: Demiröz, TRT’nin finansman sıkıntısının giderilmesi yönünde DPT, Hazine, Maliye ve TRT yetkililerinden oluşturulan bir komisyon tarafından yürütülen çalışmaların da tamamlandığını bildirdi. TRT’nin gelirlerinin, 2003 yılından itibaren giderlerini karşılayamaz hale geldiğini bildiren Genel Müdür Demiröz, şunları söyledi:

ANA GİDER PERSONEL:

‘Ana gider kalemlerinden personel gideri, enerji payından gelen gelirin 2000 yılında yüzde 72, 2001 yılında yüzde 56, 2002 yılında yüzde 47, 2003 yılında yüzde 85 ile karşılanırken, 2004 yılında bu oran tersine dönerek personel gideri toplam enerji payı ile karşılanamadığı gibi yüzde 6 ilave kaynağa ihtiyaç duyulmuştur. Dolayısıyla, kurumun enerji payı geliri dahi personel giderini karşılayamayacak duruma gelmiştir.’

Komisyon üyelerinin sorularını yanıtlayan Demiröz, ‘Mesai bittiğinde Genel Müdürlük binasından 3 bin 700 personel fabrika işçisi gibi boşalıp servise gidiyor. Bu iş devlet memuru işi değil’ dedi.

Kaynak :  www.hurriyetim.com.tr