BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Trans Anadolu Doğalgaz Hattı için imzalar atıldı

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan mutabakatla, yılda 16 milyar metreküp Azeri doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya aktarılması hedefleniyor.

Abone ol

Azerbaycan doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın yapımına ilişkin anlaşma zaptı Ankara'da imzalandı.

Yılda 16 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülen projenin 5 yıl içinde tamamlanması ve 5 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev tarafından imzalanan anlaşmaya göre söz konusu boru hattına yönelik çalışmalara bir an önce başlanılması kararlaştırıldı.

Ayrıca, iki ülke tarafından tayin edilen şirketlerin ortak bir konsorsiyum tesis etmeleri konusunda anlaşmaya varıldı.

Buna göre, konsorsiyum içerisinde Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ve Türkiye'den Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk ortaklar olarak yer alıyorlar.

Nabucco'ya bağlanabilir

Trans Anadolu Projesi'nin tamamlanması ardından, Avrupa Birliği'nin Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak amacıyla başlattığı Nabucco Boru Hattı’yla bağlanması ihtimaline dikkat çekiliyor.

Enerji Bakanı Yıldız bugünkü imza töreninde, Trans Anadolu Boru Hattı'nın, Nabucco Projesi kapsamında Gürcistan sınırından alınacak gazın Bulgaristan sınırına taşınacağını belirtti.

Bakan Yıldız ayrıca yarın Rus Gazprom yetkilileriyle Batı Hattı Projesi konusunda görüşeceklerini açıkladı.

Azeri (Şahdeniz 2) doğalgazının Türkiye'de satışı ve Avrupa pazarlarına Türkiye üzerinden taşınmasını öngören Trans Anadolu Hattı'nın ilk resmi adımı olan anlaşma, 25 Ekim 2011 tarihinde imzalanmıştı.