BIST 9.619
DOLAR 32,60
EURO 34,88
ALTIN 2.497,73
HABER /  EKONOMİ

Trafik sigortasında insafsız zam!

Trafik sigortası yaptırmaya gidenler büyük şok yaşıyor. Zam oranı yüzde 500'ü buluyor. Sebebi de şirketlerin zararını vatandaşa yüklemesi.

Abone ol

Trafik sigorta şirketleri akıllara zarar zamlar yaptılar. Zam oranı yüzde 500'ü aştı. Sigorta yaptırmaya gidenler rakamlar karşısında şoke oluyor. Kazasızlık indirimi de artık vatandaşa sunulmuyor.

Bu fahiş zammın sebebini ortaya koydu. Sigorta şirketleri zararlarını vatandaşa fatura ediyorlar. Yüzde 500'ü aşan zamlı prim ücretlerinin sebebi sigortacıların 2012 yılında trafik sigortalarında 1.3 milyar TL zarar açıklamaları.

Yeni açıklanan rakamlara göre sigorta şirketlerinin son 6 yılda trafik sigortalarından ettiği zarar ise 4 milyar TL’yi geçti. Trafik sigortası satan 28 şirketin tamamı trafik sigortasından zarar açıkladı.

FATURA VATANDAŞA KESİLDİ

2012’de 13 milyon 863 bin araç trafik sigortası yaptırdı. Sigorta şirketleri bunun karşılığında 3.5 milyar TL prim topladı. Şirketler aldıkları prim karşısında 4 milyara yakın hasar ödemesi yaptı. Ödenen hasarın yüzde 50’si maddi hasarlı kazalara ödendi. Tüketiciler ise yaptırmak zorunda oldukları, yaptırılmadığında ise aracın trafiğe çıkamayacağı, çıksa bile, sigorta bulunmadığı durumda trafik polisinin aracı bağlama yetkisinin olduğu bir sigorta da; bu kadar yüksek prim artışlarına isyan ediyor.

FİYATLAR DAHA DA ARTACAK

TÜRKİYE Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak, “Şirketler son 6 yılda trafik sigortasından 4 milyar TL zarar etti. Bundan sonra trafik sigortasında fiyatlar artacak. Eğer kaza yapıyorsanız ve sigorta şirketi hasar ödüyorsa primler yükselecek” dedi.

SİGORTA ŞİRKETLERİ İSTEDİĞİ ZAMMI YAPABİLİYOR

TRAFİK sigortasında, sigorta şirketinin ödeyeceği ölüm ve sakatlık teminatı ile araç başına ödenecek maddi hasarı Hazine belirliyor.

Sigorta şirketleri ise Hazine’nin tespit ettiği bu teminatlar karşısında trafik sigortasının primlerini serbestçe belirliyor.

BU YIL İÇİN YÜZDE 250 ZAM PLANI

Sigorta şirketlerinin 2013 yılı için trafik sigortasında öngördükleri artış oranı ne ise, yüzde 250, yani, sigorta şirketi isterse, bugün ödediğiniz primi yüzde 250’ye kadar artırabilir.

Diyelim ki, trafik sigortasına 300 lira ödüyorsunuz, sigortanın yenilemesi geldi, şirket, poliçeyi yenilerken sizden 750 lira isteyebilir. Trafik sigortasında bundan sonra primi asıl belirleyecek faktör ise hasar olacak. Daha açık bir anlatımla, kazaya karışmışsanız ve bunun karşılığında da sigorta şirketi bir hasar ödemişse, sigortanın yenilemesi geldiğinde fahiş prim artışıyla karşılaşacaksınız… Bundan kaçı yok. Eğer ki, sigorta şirketlerinin gözünde ‘hasarlı sürücü’ iseniz, her yıl priminiz katlayarak artacak.