BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.443,87
HABER /  GÜNCEL

Trabzon ve Dortmund kardeş şehir oldu

Trabzon Büyükşehir Belediyesi uzun yıllar kardeş şehir uygulamasını gerçekleştirmeyen Almanya’nın Dortmund kenti ile kardeş şehir protokolü ...

Abone ol

Trabzon Büyükşehir Belediyesi uzun yıllar kardeş şehir uygulamasını gerçekleştirmeyen Almanya’nın Dortmund kenti ile kardeş şehir protokolü imzaladı.
1990 yılında kardeş şehir uygulamasına son veren ve o dönemden sonra ilk kez Trabzon ile kardeş olmayı kararlaştıran Dortmund ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin kardeşlik protokolü imzalandı. Protokolün imzasından önce Dortmund Büyükşehir Belediye Başkanı Ullrich Sierau, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile protokol mensupları bir araya geldi. Samimi bir ortamda geçen görüşmeden sonra katılımcılar, birlikte imza töreni için yerlerini aldılar. Trans Orient Ensemble Grubunun çaldığı Karadeniz parçasından sonra kürsüye gelen Ullrich Sierau, "1990 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı bir karar ile Dortmund’un artık bir kardeş şehri olmayacaktı. Bu karar Trabzon için değiştirildi ve Trabzon ile kardeş şehir çalışmalarına başladık. Bu yolda Uyum Meclisimizin ve şehrimizde yaşayan Trabzonluların aktif rolü oldu. Karakteristik özellikleri aynı olan iki şehrin kardeş olması bizlere zenginlik katacaktır" dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise, "Dortmund’a ilk geldiğimde gördüğüm ’Biz Dortmundluyuz’ yazısı çok ilgimi çekti. Biz Trabzonlular da kendi ilimizi çok seviyoruz. Ayrıca iki şehrin birbirine benzer özelliklerinden diğeri de futbola düşkün olmalarıdır. Dortmundlular Borussia Dortmund’u, Trabzonlular da Trabzonspor’u tutar. Kurulacak olan bu dostluk ve kardeşlik köprüsü bizleri, kültür, sanat ve spor dallarında buluşturacaktır" diye konuştu.
Dortmund Uyum Meclisi Başkanı Adem Sönmez de, "Dortmund’da 40 bin civarında Türk yaşıyor. Bu kardeşlik protokolüyle sadece Trabzon değil Türkiye’nin bütün şehirleri Dortmund ile kardeş olmuşlardır. Bu kardeşlik şehrimizde yaşayan bütün yabancıların uyumuna katkı sağlayacaktır” dedi.
Törende konuşan Essen Başkonsolosu Şule Özkaya ise, “Buradaki vatandaşlarımızın yaşadıkları şehirler ile bağlarını koparmadıkları şehirlerin kardeş olması, karşılıklı projelerin üretilmesi hem tüm şehirler hem de iki ülke açısından değer kaydeder. Bizler bu tür kardeşlikleri destekliyor ve önemsiyoruz” diye konuştu.
(İHA)