BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Trablus'ta göstericiler 'ateş altında'

Libya'nın başkentinde protestoculara yoğun ateş açıldığı haberleri gelirken, Albay Kaddafi üçüncü kez televizyonda görünerek muhalefeti yenilgiye uğratacaklarını söyledi.

Abone ol

Libya'nın başkenti Trablus'tan gelen son haberlerde hükümet karşıtı protestoculara yoğun ateş açıldığı bildiriliyor.

Cuma namazından sonra Kaddafi'nin devrilmesi çağrısını yapan kalabalıklar sokaklara çıkarken, yeni çatışmalarda ölen ve yaralananların olduğu söyleniyor. Ancak rakamlar konusunda güvenilir bir kaynak yok.

Cuma günü aynı zamanda Libya devlet televizyonu Albay Muammer Kaddafi'yi Trablus'ta Yeşil Meydan'da büyük bir kalabalığa seslenirken gösterdi.

Libya'da 42 yıldır iktidarda olan Muammer Kaddafi yaptığı konuşmada kendisinin ve hükümetinin ayaklanmaya karşı direneceği mesajını verdi.

Eski sömürgeci güç İtalya'ya karşı savaşı hatırlatan ve ''Bu halk İtalya'yı dize getirmiştir,'' diyen Kaddafi, kendisinin de halkın bir parçası olduğunu ve ayaklananları yenilgiye uğratacaklarını söyledi.

Meydandaki yandaşları Kaddafi yönetiminin simgesi yeşil bayraklardan sallarken, Libya lideri kalabalığa ''Onursuz, yeşil bayraksız bir hayatın hiçbir değeri yoktur. Dans edin, şarkı söyleyin, ve kendinizi hazırlayın'' seslendi.

Para yardımı

Bundan önceki saatlerde devlet televizyonu, hükümetin her aile başına 250 dolar gıda yardımı parası ödeyeceğini ve bazı memurların maaşlarına yüzde 150'ye varan zamlar yapılacağını duyurdu.

Ancak şu an Libya'nın büyük çoğunluğu Kaddafi karşıtlarının kontrolüne geçmiş bulunuyor.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, gıda ithalatı ve dağıtımının son şiddet olayları nedeniyle aksadığını ve Libya'nın gıda sıkıntısı riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Libya'dan gelen haberlerin şiddet olaylarında ölenlerin sayısının 'binlerce kişiye' işaret ettiğini söylüyor.

Son günlerde başkent Trablus'un dışında hükümet karşıtı güçler ile Kaddafi'ye sadık milisler arasında çatışmalar yoğunlaştı.

Trablus kentinden ulaşan amatör video kayıtlarında da hükümet karşıtı göstericilere ateş açıldığını gösteren görüntüler yer alıyor.

BBC'ye konuşan bir Trablus sakini, ''Altı gündür ekmek almak dışında sokağa adım atmadık, şehirde hayat durmuş vaziyette.'' dedi.

Trablus'un yanısıra başkentin yaklaşık 50 kilometre batısında yer alan Zaviye kentinden de çatışma haberleri geliyor.

Bir görgü tanığı, Zaviye'de camide bulunan protestoculara düzenlenen saldırıda ağır silahların kullanıldığını, en az 10 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Daha doğuda, ülkenin en büyük üçüncü kenti Misurata yakınlarındaki bir havaalanının kontrolü için de mücadele veriliyor.

BBC'ye konuşan bir doktor, Misurata'da çalıştığı hastaneye 70 kişinin cesedinin getirildiğini söyledi.