BIST 9.998
DOLAR 32,35
EURO 34,86
ALTIN 2.405,60
HABER /  GÜNCEL

Trablus yolunda yoğun direniş

Libyalı isyancıların başkent Trablus yolunda yoğun direnişle karşılaştıkları bildirildi. Başkent'ten ise gün içinde patlama sesleri geldi. Libya hükümeti ateşkes çağrısını yineledi.

Abone ol

Libyalı isyancıların başkent Trablus yolunda yoğun direnişle karşılaştıkları bildirildi.

Kaddafi rejimi ise ateşkes çağrılarını yineledi.

İsyancıların, Trablus'un batısındaki Ceddayim kasabasını ele geçirdikleri, ancak direniş nedeniyle başkentin 35 kilometre batısındaMaya'ya çekilmek zorunda kaldıkları haberleri geliyor.

Bölgede bulunan bir BBC muhabiri, hafif silahlı isyancıların hükümetin topçu saldırılarına karşı etkisiz kaldıklarını aktarıyor.

Öte yandan Libya hükümeti de NATO savaş uçaklarını isyancıların yollarını temizlemekle suçladı.

Ateşkes çağrısı

Hükümet sözcüsü Musa İbrahim, ateşkes çağrısında bulundu ve dünyanın Kaddafi'nin Libya içinde bir barış planında Kaddafi'nin dışlanmasının durdurulmasını istedi.

İbrahim, isyancıların Trablus'a ulaşmaları durumunda demokrasi ve insan hakları istemeyeceklerini, intikam ve kan dökme peşinde koşacaklarını söyledi ve dökülecek kandan da NATO güçlerinin sorumlu olacaklarını kaydetti.

Oğluyla birlikte televizyondan bir açıklama yapan Muammer Kaddafi de, 'fareler'' olarak nitelediği isyancıları püskürttükleri için destekçilerini kutlarken, oğlu Seyfülislam Kaddafi de ''teslimiyetin'' söz konusu olmadığını söyledi.

Ancak Muammer Kaddafi'nin Trablus'a saldıranların imha edildiğini söylemesinden kısa bir süre sonra başkentte yeni patlamalar duyuldu. İsyancıların üç cepheden kente ilerleyişlerini sürdürdükleri bildiriliyor.

Pazar günü sabah saatlerinde Trablus'ta en az dört büyük patlamanın yaşandığına ilişkin haberler geliyor.

Kaddafi, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ''direnip kazanacaklarını'' söyledi.

Başkent'te güçlü Kaddafi desteği

İsyancıların bir sözcüsü Trablus'ta ayaklanmanın başladığını öne sürerken, kentteki muhabirleri, başkentte Kaddafi'ye yönelik ciddi bir desteğin bulunduğuna işaret ediyor.

İsyancılar cumartesi günü Trablus'un 160 km. doğusundaki Zlitan, 40 km. batısındaki Zaviye'yi ele geçirmişlerdi.

Ancak petrol kenti Brega'nın doğusundaki ağır bombardıman nedeniyle isyancıların geriledikleri haberleri de geliyor.

Şimdi yoğun çatışmaların Trablus'a taşınması bekleniyor.

Gece boyunca silah seslerinin geldiği kentte özellikle özellikle kentin kuzeyi, doğusu ve güneybatısında çatışmalar yaşandığı bildiriliyor.