BIST 10.654
DOLAR 32,24
EURO 34,99
ALTIN 2.428,06
HABER /  DÜNYA

Suriye'den Türkiye'ye karşı hamle

Observer'in Beyrut'taki muhabiri Martin Chulov, Suriye'nin kuzey sınırına doğru yaptığı hamleyi değerlendiren bir haber analiz kaleme aldı.

Abone ol

Şam'ın Türkiye sınırındaki devriye görevi yapan asker sayısını arttırdığını kaydeden Observer muhabiri Chulov, bunun öfkesi giderek artan Ankara'nın Suriye sınırında bir güvenlik bölgesi oluşturması ihtimaline karşı bir uyarı olduğunu belirtiyor.

Haberde, ayrıca Esad yönetiminin ''muhaliflere karşı'' olduğu söylenen bir hamleyle kuzey bölgelerine asker sevketmesi de yine ''örtülü bir tehdit'' olarak değerlendiriliyor.

Esad TV'ye çıkıyor
Suriye Devlet Başkanı Esad, ABD'nin 'görevi bırak' çağrısının ardından ilk kez kameralar karşısına geçerek, gelişmeleri değerlendirecek. Esad'ın bu akşam yapacağı konuşmada ABD ve Türkiye'ye de mesajlar vermesi bekleniyor.

İngiliz hükümetinden bazı yetkililerin sınırı geçip Hatay'daki kamplarda bulunan Suriyelilerle görüşmek üzere geçen hafta Türkiye'ye gittiklerini kaydeden Observer muhabiri, mültecilerin bazılarının anlatımları arasında ''İranlı askerlerin de Suriye'de faaliyette oldukları'' iddiasının bulunduğunu aktarıyor.

Observer, mültecilerinin anlatımlarının Esad ve komutanlarına yönelik bir uluslararası ceza soruşturmasında kanıt oluşturmak üzere dosyalanmakta olduğunu belirtiyor. İnsan hakları ihlallerine ilişkin dosya hazırlayanlar arasında kamplarda faaliyet gösteren insan hakları grupları da var.

Gazete, Türkiye'nin Şam'a yönelik diplomatik öfkesinin İstanbul'u rejim muhalifleri için daha cazip bir yer haline getirdiğini, Şam'a karayoluyla üç saat uzakta bulunan Beyrut'un ise muhaliflerce şimdi tehlikeli olarak görüldüğünü aktarıyor.