BIST 9.466
DOLAR 32,60
EURO 34,80
ALTIN 2.495,48
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Toyota'dan hibrit otomobil çalışmaları

Toyota'nın hibrit otomobil yaygınlaşmasındaki engelleri Selim Okutur, tarafından değerlendirildi.

Abone ol

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Kurumsal İlişkiler Direktörü Selim Okutur, elektrikli araçlar için bir alt yapı sıkıntısı olduğunu belirterek, "O nedenle elektrikli otomobillerin kısa zamanda pek yaygınlaşacağını düşünmüyoruz, hibrit araçların yaygınlaşacağını düşünüyorum" dedi.

"Yenilenen Yüzüyle Toyota Türkiye Turu" etkinliği kapsamında Toyota'nın başta Auris Touring Sports olmak üzere Yeni Corolla, Verso, Yaris, Yaris Hybrid, Avensis, Hilux ve RAV4 modelleri Denizli'de tanıtıldı.

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Kurumsal İlişkiler Direktörü Okutur, Denizli Toyota Plaza Yarımca'da düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, Toyota'nın özellikle son iki yılda geçirdiği değişimin dikkati çekici olduğunu belirtti.

"Yenilenen Yüzüyle Toyota Türkiye Turu" adıyla başlattıkları çalışmanın Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) "Glatyatörler Ödülleri" kapsamında "Yılın PR/Etkinlik Uygulaması" kategorisinde birincilikle ödüllendirildiğini hatırlatan Okutur, şöyle konuştu:

"Toyota markası bugüne kadar dayanıklılığıyla, düşük yakıt tüketimiyle, çevreciliğiyle öne çıkmış bir marka olarak bilinirdi. Fakat son iki yılda özellikle Yaris modeliyle başlattığımız tasarım değişikliğiyle artık tasarımda da çekici modeller üretme kararı almış bulunuyoruz. Yaris'le başlayan bu değişim, Auris, Verso, RAV4, GT86 ve en son da geçen yıl Türkiye'de ürtemine başladığımız Yeni Corolla ile kendini gösterdi. Bu değişimin sonuçlarını özellikle Türkiye'de üretimine başlanan Yeni Corolla'da çok önemli derecede görmek mümkün. Geçtiğimiz yılın ilk yarısındaki Corolla satışlarımız 4 bin 228 iken, Yeni Corolla'nın pazara sunulması ile ikinci yarısında 13 bin 161 oldu. Neredeyse üç katına çıktı diyebiliriz."

Toyota Türkiye olarak geçen yıl pazar paylarını küçük de olsa artırdıklarını ifade eden Okutur, "2013 yılında 36 bin 30 binek ve 2 bin 413 ticari araç olmak üzere 38 bin 443 araç satarak Türkiye'de yerli otomobil satışını artıran tek marka unvanını elde ettik. Toyota, 2013 yılında 9 milyon 980 bin otomobil satışı ile dünyanın en çok satan otomobil markası oldu. 2014 yılında dünyada 10 milyon adet otomobil satışını geçen ilk otomobil markası olmayı hedefliyoruz" dedi.

Geçen yıl Corolla ile başlattıkları değişimin bu yıl da diğer modellerle devam ettiğini vurgulayan Okutur, 2014'ün yeni ilk modelinin Auris Touring Sports adını verdikleri, Auris'in station vagon modeli olduğunu, üstün teknolojik donanımıyla, benzinli ve dizel motor seçenekleriyle, bin 658 litrelik bagaj kapasitesi ile tam bir aile otomobili olan modelin, İstanbul'dan sonra Türkiye'de ilk defa Denizli'de tanıtımının yapıldığını kaydetti.

Toyota'nın global ölçekteki başarısından bahseden Okutur, geçen yıl "Dünyanın En Değerli Markaları" değerlendirmesinde 35 milyar dolarlık marka değeri ile Toyota'nın, "en değerli otomobil markası" unvanını aldığını, 2014 yılında ise 10 milyon sınırını aşan dünyadaki tek otomobil markası olacaklarını söyledi.

Okutur, otomobillerdeki ÖTV artışı yönündeki soru üzerine, "Talep azalacaktır. Bu konuda çeşitli başka faktörler de var. Kredi kullanımına getirilen sınırlamalar ve döviz kurunun yükseltmesi de talebi etkileyecektir" dedi.

Okutur, elektrikli araçlarla ilgili çalışmalar hakkındaki soru üzerine, dünyanın en çevreci markası olan Toyota'nın bugüne kadar 6 milyonun üzerinde hibrit araç sattığına, diğer markalar karşısında açık liderliğini koruduğuna dikkati çekti. Okutur, şöyle konuştu:

"Üniversitelerin ve otomotiv firmalarının elektrikli araçlar üzerinde yaptığı çalışmalar var. Hibrit araç, hem elektrikli hem benzinli motoru olan ve insanlara az yakıtla çok mesafe gitmelerini sağlayan bir teknoloji. Tamamen elektrikli araçlar için bir alt yapı sıkıntısı var, teknoloji henüz gelişmedi ve şu an menzil sıkıntısı yaratıyor. O nedenle elektrikli otomobillerin kısa zamanda pek yaygınlaşacağını düşünmüyorum, hibrit araçların yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu konuda lider olan Toyota'dan sonra diğer markalar da son birkaç yıldır hibrit modelleri geliştirme adına açıklamalar yapıyorlar" diye konuştu.

Denizli Toyota Plaza Yarımca Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yarımca da, Toyota'nın Türkiye'deki ilklerinden olan 3S konsepti ile yani satış, servis ve yedek parça hizmetini tek bir merkezde gerçekleştirdiklerini belirterek, müşteriye çok önem verdiklerini, bunu kendilerine vizyon edindiklerini kaydetti.