BIST 10.277
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.388,34
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Toroslar'da büyük Çanakkale çoşkusu

Toroslar’da sanatsal, kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapacak olan ve Selçuklu Mimarisinde inşa edilen çok amaçlı Yunus Emre Kültür Merkezi’nde, ilk tiyatro oyunu sahnelendi.

Abone ol
Toroslar Belediyesi’nce Halkkent Mahallesi’nde 12 bin m2 alanda inşa edilen Yunus Emre Kültür Merkezi, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde, ilk perdesini ‘Geriye Dönmeyi Asla Düşünmediler’ adlı tiyatro oyunu ile açtı.

Toroslar Belediyesi Şehir Tiyatrosu topluluğu tarafından hazırlanan ve Toroslar Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Deniz Sandalcı’nın yönetmenliğini yaptığı tiyatro gösterisini; 700 kişilik salonda yaklaşık bin kişi izledi.Gösterimi izlemeye gelen tüm vatandaşlara, Türk Bayrağı dağıtıldı.

Performanslarıyla usta oyunculara taş çıkartan tiyatro topluluğunun gösterisi büyük beğeni toplarken, Çanakkale’de şehit olan Mehmet’in hikayesinin anlatıldığı oyunda davetliler gözyaşlarını tutamadı. 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programa; Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ve eşi Aydan Tuna, Siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, mahalle muhtarları, okul müdürleri, öğretmeler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
 
Gazilerin de yoğun ilgi gösterdiği tiyatro gösterisi öncesi Toroslar Belediyesi tarafından düzenlenen İstiklal Marşı’nı en güzel okuma yarışmasında dereceye giren Çukurova İlköğretim Okulu öğrencisi Cansu Yüksel İstiklal Marşı’nın 10 kıtasını okurken, yine Çukurova ilköğretim okulu öğrencileri bir şiir dinletisi sundu. Yarışmanın birincisi Candan Merzeci Ortaokulu öğrencisi Semra Şükran’ın okuduğu “Sol Yanım Ağrıyor Anne” şiiri ise salondakilere duygusal anlar yaşattı.
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, tüm şehitlerimizin ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizin ruhuna Kuran-ı Kerimin okunduğu programda bir konuşma yapan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna,Çanakkale Zaferi’nin, Türk Milleti’nin bu topraklarda yaşama azim ve kararlığını, inancını gösterdiği, yapılan fedakarlıkların zirveye çıktığı bir destan olduğunu söyledi.

Yunus Emre Kültür Merkezi’nde böyle bir destanın anlatıldığı tiyatro gösterimini Toroslar halkıyla paylaşmaktan mutluluk duyduklarını da belirten Başkan Tuna, Kültür Merkezi’nin Toroslar’a ve Mersin’e hayırlı olmasını diledi.

 Başkan Tuna; “Çanakkale Zaferi üzerinden 99 yıl geçmiş olmasına rağmen, bugün de yankıları halen devam eden, Türk Milleti’nin azim ve kararlılığını ortaya koyan ve bunu tüm dünyaya gösteren tarihi bir dönüm noktasıdır.Yedi düvele karşı verilmiş destansı bir mücadeledir. Bugün burada bir Cumhuriyetin bir bayrağın altında hür ve özgür bir şekilde yaşıyorsak o destansı mücadeleyi veren atalarımızın sayesindedir.Böyle asil ataların evlatları olarak bu ülkenin kolay kurulmadığını, bu ülkenin her toprağının şehit kanıyla bezendiğini Toroslar Belediyesi olarak özel gün ve haftalarda düzenlediğimiz etkinliklerle gelecek nesle aktarıyoruz. Amacımız genç nesle tarih bilincini unutturmamaktır. Bin yıllık bu coğrafyada bir ve beraber olduk.Allah’a şükürler olsun ki bir ve beraber olmaya devam edeceğiz.Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız ve her karışı şuheda kanıyla bezenmiş vatan toprağımızdan bir çakıl taşı bile asla vermeyeceğiz.Bu coğrafyada Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.Bu duygu ve düşüncelerle başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Toroslar Belediyesi Halkoyunları grubunun gösterisi ve Toroslar Teknik Eğitim Kursları Türk Halk Müziği korusunun mini bir konseri ile devam eden programda daha sonra ‘Geri Dönmeyi Asla Düşünmediler" adlı tiyatro oyununa geçildi.
Çanakkale’de şehit olan Mehmet’in hikayesinin izleyiciyle buluştuğu oyunun ardından oyuncular ayakta alkışlanırken,  salonu dolduranlar ellerindeki Türk Bayraklarıyla 10.yıl Marşı’nı coşku içerisinde okudu.
 
DESTAN GÖZYAŞLARINA BOĞDU
 
Çanakkale Savaşında, Seyit Onbaşı’nın 276 kilogramlık mermiyi kaldırdığı anın canlandırıldığı sahnede ise vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.
 
Milli birlik ve beraberlik duygusunun en güzel örneğinin sergilendiği programın sonunda Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Deniz Sandalcı’yı ve tiyatro topluluğunu başarılı performanslarından dolayı tebrik ederek, teşekkür belgesi takdim etti.