BIST 10.167
DOLAR 32,39
EURO 34,72
ALTIN 2.400,38
HABER /  DÜNYA

Toronto'daki camide iftar heyecanı

Kanada'da 1984'ten bu yana hizmet veren camide Türkler iftar heyecanı yaşadı.

Abone ol

Kanada'nın Toronto kentinde 1984'ten bu yana Türk toplumuna hizmet veren, adını üzerinde bulunduğu bulvardan alan Pape Camisinde her akşam Türkiye'den ve diğer ülkelerden 50 ila 60 kişi iftar ediyor. Aynı heyecan, Bosnalıların kurduğu camide de yaşanıyor.
Toronto'daki Papa Camisini kuran Kanada Türk İslam Kültür Derneği yöneticileri, günlük iftar daveti maliyetinin 500 Kanada Doları (720 TL) olduğunu, Türk toplumundan hayırseverlerin, bu gideri bir ya da birkaç kişi bir araya gelerek bağışladıklarını anlattı.

Diyanet İşleri Başkanlığının Türkiye'den din görevlisi gönderdiği Kanada'daki 3 camiden biri olan Pape Camisinde 3 yıldır Caner Akdemir görev yapıyor.

AA muhabirine konuşan din görevlisi Akdemir, 1984'te başlayan iftar geleneğini sürdürdüklerini ve bunun Türk ve diğer Müslüman topluluklar arasında kaynaşmaya vesile olduğunu söyledi. Türkiye'nin din hizmetleri ataşesi ya da müşaviri seviyesinde görevlisi olmadığı için Kanada'daki bu tür hizmetlerin yanında, Ontario Eyalet Hükümetinin tanıdığı evlendirme ve cenaze işleri gibi hizmetleri de yürüttüğünü kaydeden Akdemir, ''cemaatimizin yüzde 70'i Türk kardeşlerimiz. Geri kalanı da diğer Müslüman topluluklardan. Kanada makamlarının verdiği yetkilerle, onlara da hizmet ediyoruz'' dedi.

KANADA'DAKİ BOSNA CAMİSİNDE İFTAR COŞKUS

Kanada'daki camilerin tamamında yerleşik gelenek haline gelen ramazan iftarları heyecanı, Bosnalı Müslümanların kurduğu camide de yaşanıyor.

İftar vakti okunan ezanın ardından, oruçlarını açan Bosnalılar, yemekten önce üst katta cemaatle namazlarını kılıyorlar. Bosnalıların evlerinde hazırlayıp getirdikleri yemekler, caminin alt katında hazırlanan sofrada, misafirlerle paylaşılıyor.

Bosnalı Müslümanlar, en büyük hayallerinin, mevcut araziye, Türk mimarisine uygun bir cami yapabilmek olduğunu dile getiriyor.