BIST 9.985
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.432,74
HABER /  GÜNCEL

Torku markası kimin Torku şirketinin sahibi kimdir?

Torku markası bugün sosyal medyadaki tartışmalarla gündem oldu. Torku'nun sahibi bir şahıs ya da devlet değil. Torku Konya şeker tarafından kurulmuş bir marka. Peki Torku Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu kimdir?

Abone ol

Torku çiftçilerin bir kooperatif olarak kurulan Konya Şeker fabrikalarında üretimine başladı. 1953 yılında kurulan fabrika sonrasında Konya Şeker ismini aldı. Konya Şeker ve Torku Anadolu Birlik Holding'in çatısı altında bulunuyor.  En büyük atılımı 2007 yılında gerçekleştiren Torku'nun yönetim kurulu başkanı Ramazan Erkoyuncu'dur.

Torku Konya Şeker tarafından üretimi yapılan ürünlerin tek çatı altında toplandığı markanın ismidir. Ürün portföyü şeker, şekerleme, çikolata, unlu mamüller, dondurulmuş ürünler, modern seracılık ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile bitkisel yağlardan oluşmaktadır.

Torku markasına ulaşan yolun ilk adımı olan Konya Şeker Fabrikası 1952 yılında Konya’da kuruldu. 1953 yılında ilk fabrikanın temelleri atıldı. Konya Şeker ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi iştirakleri ile 1993 yılında kurulan Şekersüt, fabrikası ürünlerini üretmeye başladı.

Ramazan Özkalyoncu kimdir: 

1958 yılında Konya’nın Çumra ilçesi Türkmencamili köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çumra’da tamamladı. Lise eğitimine Meram Ticaret Meslek Lisesinde devam etti. 1992 yılına kadar Çumra’da manifaturacılık ve çiftçilikle uğraştı. 1992-2002 yılları arasında Karaman’da traktör ana bayiliği yaptı. 1998-2005 yıllarında Çumra’da hububat bakliyat işi yapan Erkoyuncu, 2003 yılında Konya’da inşaat ve müteahhitlik yapmaya başlamıştır.

1999 yılında Çumra Şeker Fabrikası’nın kuruluş çalışmaları başlangıcı içerisinde olan Ramazan Erkoyuncu, Çumra Şeker Fabrikası’nın kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2004-2009 yılları arasında Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin iştiraki olan Şekersüt Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan Ramazan Erkoyuncu , kurumu sektörde pazar payında birinci olarak 2009 yılına kadar getirmiştir.Bu yönetimi esnasında Ulusal Süt konseyinde aktif rol oynamıştır.Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin en önemli ve ilk hayvancılık yatırımlarından olan Şekersüt Çiftliğini kurmuştur. 2007-2011 yılları arasında Türkiye Güreş Federasyonu yönetim kurulu üyeliğinde bulunmuştur.

Bu süreler içerisinde çeşitli sivil toplum kuruluşları, dernek, federasyon ve kooperatiflerde yer almıştır. 2017 yılında Küçükbaş hayvancılık ile ilgili yatırımlar yapan Ramazan Erkoyuncu ata mesleği olan çiftçilik çalışmalarına devam etmektedir. Aktif olarak Çiftçilik, hayvancılık, inşaat ve müteahhitlik yapmaktadır. Ramazan Erkoyuncu evli, 3 çocuk babasıdır.