BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.487,89
HABER /  GÜNCEL

Töre cinayetinde ceset skandalı!

Diyarbakır'da bir grup kadın, Batman Çayı'nda cesedi bulunan ve töre cinayetine kurban giden Hatice Daşlı için yürümek istedi.

Abone ol

Aralarında BDP Milletvekili Nursel Aydoğan ile kadın kuruluşu temsilcilerinin de bulunduğu bir grup kadın, Bağlar ilçesinde toplanarak Yeniköy Mezarlığı'na yürümek istedi.

Polisin, izin alınmadığı için müsaade etmeyeceğini bildirmesi üzerine küçük gruplar halinde mezarlığa gelen kadınlar, töre cinayetine kurban giden Hatice Daşlı'nın mezarına kefen serip, karanfil bıraktıktan sonra basın açıklaması yaptı.

Kadın Destek Merkezi (KADEM) Temsilcisi Tülay Deniz burada yaptığı konuşmada, Hatice Daşlı'nın 13 yaşında evlendirildikten sonra evine geri döndüğünü ve kuzenlerinin tecavüzüne uğramasının ardından da öldürüldüğünü ifade ederek, Daşlı'nın kefensiz olarak ceset torbasıyla toprağa verildiğini anımsattı.

ONU KATLEDENLER BEYAZ KEFENE SARILACAK

Daşlı'nın kefene konulmamasının kadın kimliğine yaklaşımı gösterdiğini söyleyen Deniz, şöyle dedi: "Oysa ona tecavüz edenler, azmettirenler ve katledenler öldüklerinde beyaz kefene sarılacaktır. Feodal değer yargıları, toplumsal cinsiyet rolleri kadın katliamlarını meşrulaştırmakta ve süreklileştirmektedir. Taciz, tecavüz ve kadın katliamlarına karşı toplumsal refleksimizi gösterip politik ve ahlaklı toplum yaratmak istediğimizi vurguluyoruz. Kadınlar olarak herkesi tecavüzlere kadın katliamlarına karşı güçlü refleks göstermeye çağırıyoruz."

Batman Çayı'nda cesedi bulunan ve 4 aylık hamile olduğu belirlenen 15 yaşındaki Hatice Daşlı'nın töre cinayetine kurban gittiği ortaya çıkmış, Daşlı'nın, istemediği bir kişiyle zorla evlendirildiği, bir yıl evli kaldıktan sonra şiddetli geçimsizlik gerekçesiyle eşinden ayrılarak Diyarbakır merkezde oturan ailesinin yanına geri döndüğü öğrenilmişti. Daşlı'nın, bu sırada tecavüze uğradığı ve hamile kaldığının anlaşılması üzerine aile büyüklerinin aldığı
kararla öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Olaya ilişkin gözaltına alınan 7 kişiden, Daşlı'nın dedesi G.D. azmettirici, amcaları H.D. ve E.D. ise cinayeti işledikleri iddiasıyla tutuklanmıştı.