BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Torba’dan çıkan içki yasağı başlıyor

Torba Yasa ile getirilen içki satışı kısıtlaması ile büfe, market, bakkal ve bayilerde bu geceden itibaren saat 22.00 ile sabah 06.00 saatle...

Abone ol

Torba Yasa ile getirilen içki satışı kısıtlaması ile büfe, market, bakkal ve bayilerde bu geceden itibaren saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında içki satılamayacak.
Gece 22.00’den sonra alkol satışı kısıtlamasının esnafı zor duruma sokacağını savunan Çanakkale Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Engin Kandemir, bölgelere göre kanunun esnetilmesini istediklerini belirtti.

’’KISITLAMA HER BÖLGEDE UYGULANAMAZ’’
Bu kısıtlamanın her bölgede uygulanamayacağını söyleyen Kandemir, “Esnafı zorlayacak bir yasa. Her bölge için uygulanamayacağını düşünüyorum. Deniz kenarı olan, turistik bölgelerde kısıtlamanın esnetilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çanakkale esnafı bu konuda zor durumda. 5 yıllık, 10 yıllık kira sözleşmeleri yapan, buna göre borçlanan esnafımız var. Ama sonradan bu yasaklar çıkınca, mağdur olacaklar. Alışveriş merkezleri zaten saat 22.00’ye kadar açık. Küçük esnaf bu saatten sonra iş yapıyor. Saat 22.00’den sonra, kimse makarna - ekmek almaya gelmez. Siyasilerimizden, esnafın bu durumuna çözüm bulmalarını talep ediyoruz” dedi.
Yasa kapsamında alkollü içki satışı yapılan yerler ile eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe bulunacak. Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa, özendirici, teşvik edici kampanya, promosyona da yasak getiriyor. TV’lerde yayınlanan dizi, film ve kliplerde alkollü içkileri özendirici görüntülere de yer verilemeyecek. Alkollü içkilerin ambalajı üzerine ise, zararlarını belirten Türkçe uyarılar konulacak.
İçki satışı kısıtlamasıyla sıkıntıya girdiklerini söyleyen ve asıl satışı gece yaptıklarını ifade eden büfeciler, “Gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Ancak bu kısıtlama, bizim işlerimizi de büyük ölçüde etkileyecek. Bu ciddi bir düzenleme. Bu işi yapan esnafa birkaç ay değil, en az bir iki sene mühlet verilmeliydi. İçki içmek isteyen gündüzden de alır stok yapar, o engellenemez. Ama mantık açısından düşünürsek 7-24 açık büfeler var. Tatil yerlerinde hayat zaten saat 22.00’den sonra başlıyor, insanlar o zaman dışarı çıkıyor. Bu işten çok zarar göreceğiz” diye konuştu.
(İHA)