BIST 10.269
DOLAR 32,25
EURO 34,82
ALTIN 2.439,57
HABER /  DÜNYA

Doktorlardan ’’güneş lekesi’’ uyarısı

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hacer Köksal Önvural, yaz boyunca oluşan güneş lekelerinin tedavisine tatil sonunda başla...

Abone ol

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hacer Köksal Önvural, yaz boyunca oluşan güneş lekelerinin tedavisine tatil sonunda başlanmasını tavsiye etti.
Deniz, kum ve güneşle stres atılan tatilden geriye kadınların en fazla şikâyet etmelerine neden olan güneş lekeleri kaldı. İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Medical Park İzmir Hastanesi Dermatoloji Bölümü Doktoru Hacer Köksal Önvural, yaz boyunca güneşin zararlı ışınlarına maruz kalan ve yeteri kadar güneş koruyucu kullanmayanlar için tedaviye, tatil sonunda başlanmasını tavsiye etti.

TEDAVİ SONRASI GÜNEŞ KORUMASI
Tedavinin ardından güneşe maruz kalmanın lekelenmeyi yeniden oluşturabileceğine dikkat çeken Önvural, şöyle konuştu: “Güneş lekelerinin tedavisinde leke açıcı kozmetik veya tıbbi bazı kremler, soyucu özellikte olan bazı asit uygulamaları, fraksiyonel lazer ile cilt soyma işlemleri ve kriyoterapi (dondurma tedavisi) gibi tedaviler mümkündür. Ancak, bu tedaviler sonrası etkin bir güneş koruması yapılmaz ise güneş lekelerinin tekrar oluşabileceği de bilinmelidir”
Güneş ışınlarının melenosit olarak bilinen pigment hücrelerini etkilemesi sonucu meydana gelen lekelerin solaryum uygulamaları sonrası da oluşabileceğini hatırlatan Dr. Önvural, “Güneş lekelerinin ortaya çıkışında genetik yapı, hormonal durum ve bazı ilaçların kullanımı etkilidir” dedi.

11.00-16.00 SAATLERİ ARASI YÜKSEK RİSK
Güneş ışınlarının daha dik ve güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında güneşe maruz kalmanın riski artırdığına dikkat çeken Dr. Önvural, güneş hasarı oluşabilecek beyaz tenli, zor bronzlaşan, kolay kızaran cilt tiplerinde daha kolay oluşan güneş lekelerinin diğer cilt tiplerinde de ani yanma, soyulmalar ve kızarmaların tekrarı durumunda görülebileceğini söyledi.

’’20-25 YILLARINDA MARUZ KALINAN IŞINI DNA HASARLARINA NEDEN OLUYOR’’
Yaşamın ilk 20-25 yılında maruz kalınan güneş hasarı veya güneş yanıklarının oluşumunun DNA hasarlarına neden olup meydana gelen lekelenmelerin deri kanseri riskini artırdığını ifade eden Dr. Hacer Önvural, şöyle konuştu: “Bebeklikten itibaren güneş koruyucu kullanımına başlanmalı. En az 30 faktör güneş koruyucu, 2-3 saatte bir yeniden uygulanmalıdır.” Yaşlılığa bağlı oluşan seboreik keratoz gibi oluşumların yanı sıra lekelenme şeklinde de ortaya çıkabilen bazı deri kanserlerinin güneş lekeleri ile karıştırılabileceğine dikkat çeken Önvural, “Yeni fark edilen bir lekelenmenin mutlaka dermatoloji uzmanı tarafından muayenesinin yapılması gerekmektedir” dedi.
(İHA)