BIST 9.986
DOLAR 32,36
EURO 34,71
ALTIN 2.437,95
HABER /  GÜNCEL

Topkapı Sarayı saray yavruladı!

Topkapı Sarayı'nın altından bir saray daha çıktı... Aya İrini Kilisesi'ne bağlı olan Piskoposluk Sarayı'nın kalıntıları çöp yığınları arasından çıkarıldı.

Abone ol

Topkapı Sarayı'nın altı tarih kaynıyor. Sarayın birinci avlusunda yer alan gecekonduların atıklarıyla ''çöplük'' haline gelen mekanın, ilk yapımı yapımı 4. yüzyıla dayanan ve Aya İrini Kilisesi'yle organik bağı bulunan ''Piskoposluk Sarayı'' olduğu ortaya çıktı. Bu sarayın altında da Pagan dönemine ait Artemis Tapınağı'nın olabileceği tahmin ediliyor.

GECEKONDULARIN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELMİŞTİ

Ayasofya ile Aya İrini arasında kalan tarihi saray, eski karakol binasının arkasındaki gecekondular ve bunların atıklarıyla zaman içinde harap hale gelmiş ve ''çöplük''e dönüşmüştü. Ancak, Sur-u Sultani çevresini düzenlemek için harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın emriyle alan, geçen yıl temizlenmeye başlanmıştı.

İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ferudun Özgümüş'ün kazı başkanlığında yürütülen temizleme çalışmaları sonucunda, çıkan kalıntıların Aya İrini ile organik bağlantısı bulunan bir ''Piskoposluk Sarayı''na ait olduğu kesinleşti.

Piskoposluk Sarayı'ndaki kalıntıların da 4. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar farklılıklar gösterdiğini anlatan Özgümüş, bu yapının 15. yüzyıla kadar kullanıldığını, o nedenle kalıntıların farklı devirler gösterdiğini söyledi.

SARAYIN ALTI ARTEMİS TAPINAĞI


Buradaki tarihin Piskoposluk Sarayı'nın da ötesine geçtiğini düşündüklerini ifade eden Özgümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enteresan bir yer. Tam Akrapolis'in tepesi. Byzantion iken İstanbul'un Akropolis'iydi burası. Topkapı Sarayı, zaten bu Akropolis'in üzerine yapılmıştır. Birçok tapınak vardı burada. Belki de bizim kazdığımız saray ile Aya İrini bir tapınak üzerine yapılmış olabilir, Artemis Lisizonos (Kemer Gevşeten) tapınağı üzerine yapılmıştı. Çünkü Artemis burası başkent olmadan önce şehrin koruyucu tanrıcası idi."

İŞTE TOPKAPI SARAYI'NIN AVLUSUNDAN ÇIKAN SARAY KALINTILARINDAN FOTOĞRAFLAR..

[PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE] [PAGE]