BIST 10.196
DOLAR 32,39
EURO 34,75
ALTIN 2.405,87
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Topbaş'tan eşbaşkanlığa tepki

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, eşbaşkanlık iddialarına tepki gösterdi.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, Yerel Yönetimler Yasası'nda ''eşbaşkanlık'' olgusunun bulunmadığını, ancak belediye başkanının zorunlu hallerde kent dışına çıktığında veya görev yapamayacağı hallerde, meclisten herhangi üyeye vekalet vermek suretiyle vekil tayin edebildiğini söyledi.

Topbaş, AA muhabirinin, bazı gazetelerde yer alan BDP'li belediyelerde ''eşbaşkanlık'' sisteminin uygulanacağına dair haberlere ilişkin sorusu üzerine, bir partinin siyasi anlamda belediyeyi takip etme, kontrolde tutma gibi anlayışla bir sistem oluşturmasının, belediye başkanının imza yetkisini elinden alabileceği anlamına gelemeyeceğini söyledi.

Belediyedeki imza yetkisinin seçilen kişiye ait olduğunu, bu yetkiyi halkın verdiğini ve halkın geri alabileceğini belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kanuni bir sakınca çıkmadığı taktirde o halkın verdiği bir yetkidir. Birey seçiliyor orada, parti seçilmiyor. Partiler aday gösteriyorlar. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de böyle seçilerek gelmiş bir başkandır, ancak yetkisini bir başkasına vekalet şeklinde devredebilir. Bu vekalet sürelidir. Onun dışında bir siyasi partinin gelip, baskı yaparak belediye başkanının elindeki yetkileri alması mümkün değil. Başkan o fırsatı vermeyebilir, vermezse de kimse ondan yetki alamaz.

Yerel Yönetimler Yasası'nda 'eşbaşkanlık' olgusu bulunmamaktadır, ancak belediye başkanı, zorunlu hallerde kent dışına çıktığında veya görev yapamayacağı hallerde, meclisten herhangi üyeye vekalet vermek suretiyle vekil tayin edebilir.''