BIST 9.970
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.435,13
HABER /  GÜNCEL

'Tony Blair, İsrail ve Hamas arasında aracılık etti'

Independent gazetesi, Arap medyasında eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın İsrail ve Hamas arasında arabulucuk yaptığına dair çıkan haberlere yer verdi. Netanyahu ise bu iddiaları reddetti.

Abone ol

Independent gazetesi, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair'ın, Gazze'ye uygulanan ablukanın kalkması için gizli görüşmeler yürüttüğüne dair haberler çıktığını yazdı.

Gazete, Arap medyasına dayandırdığı haberinde, Orta Doğu Dörtlüsü temsilciliği görevinden Mayıs ayında istifa eden Tony Blair'in Hamas lideri Halid Meşal ile iki defa görüştüğünü belirtti. Blair, temsilcilik görevini yürüttüğü dönemde Meşal ile görüşmesine onay verilmiyordu.

İsrail'in Haaretz gazetesi de Blair'in planlarını daha önce İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'na ilettiğini yazdı.

Independent'ın haberinde göre görüşmeler Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleşti, gündemde de İsrail ile geçici ateşkes ve Gazze ablukasının kaldırılması vardı.

Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi de, anlaşma uyarınca İsrail'in Gazze ablukasının kaldırılması ve Kıbrıs ile Gazze arasında deniz koridoru oluşturulmasının ele alındığını yazdı.

Hamas'ın da karşılığında 10 yıla kadar varan uzun dönem ateşkesi kabul etmesi görüşüldü.

Gazete, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanı Yasin Aktay'ın Arap medyasına yaptığı açıklamalara da yer veren Independent, "Bu hafta Yasin Aktay'ın yorumları da Hamas ve Blair arasında görüşmeler olduğunu teyit ediyor gibi görünüyor. Aktay, 'Meşal, Türkiye ziyaretinde Blair'in aracılık ettiği ateşkesin ayrıntılarını anlattı' dedi" ifadelerini kullandı.

Independent, Doha'daki görüşmelere Türkiye'nin da müdahil olduğunu belirtip Netanyahu'nun görüşme iddialarını yalanladığını ekledi:

"Arap medyasında spekülasyonlar arttıkça, İsrail Başbakanı Netanyahu gizli görüşmelere onay verdiğini yalanladı ve İsrail'in Hamas'la doğrudan veya üçüncü taraflar aracılığıyla iletişimde olmadığını söyledi."

Gazete 'gizli görüşme dedikodularının daha önce de çıktığını, fakat gerçeği yansıtmadığını' belirtti